srlaten

Благодатни огањ први пут у Скадру

Пише: Артур Попај-Поповић, Скадар

Благодатни огањ са Христовог гроба у Јерусалиму, са благословом митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, донео у Скадар и Враку протојереј-ставрофор Радомир Никчевић. Благодатни огањ је у међу Србе и Црнгороце из Албаније стигао преко Подгорице.

skadar3

Благодатни огањ је у цркву Христовог рођења у Скадру, 30 априла, неколико минута пре поноћи, унео протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, који је рекао да му је припала велика част да први пут у историји, донесе Благодатни огањ у Скадар. Након што је пренео верницима српско-црногорске националне мањине, као и свим православним верницима у Скадру, благослов Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, многобројни верници, сакупљени у цркви Христовог рођења на поноћној литургији имали су част да запале свеће на Благодатном огњу.

skadar2

Васкршња литургија за припаднике српско – црногорске националне мањине одржана је у недељу, првог маја у 10.00 сати,  у цркви Свете Тројице у Враки. Свету литургију, а са благословом архиепископа тиранског и цијеле Албаније и архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, служио је пројереј-ставрофор отац Радомир Никчевић, парох херцеговачки, са свештенством из  Митрополије црногорско-приморске. Литургији су присуствовали многобројни чланови удружења српско-црногорске националне мањине „Морача-Розафа“ из Скадра, Враке и околине. Након литургије и причешћа верника присутни су могли да запале свеће на Благодатном огњу, након чека је отац Радомир Никчевић је освештао и подијелио васкршња јаја.

skadar1

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …