srlaten

Благојевић: 115 милиона евра чистих донација

На донаторској конференцији која је одржана у Бриселу 16. јула, Србији је стављено на располагање 115 милиона евра чистих донација, остало су повољни зајмови. У наредних неколико недеља почиње зидање кућа и поправка школа, најавио је Марко Благојевић, директор Владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Марко Благојевић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја
Марко Благојевић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја

Директор Канцеларије Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић изјавио је да су од 995 милиона евра, колико је Србији стављено на располагање на донаторској конференцији, 115 милиона чисте донације, а остало повољни зајмови и као пример навео зајам од јапанске владе. Јапанска влада одобрила је Србији посебно повољан зајам од 40 милиона евра, с каматом од 0,01 одсто, уз рок отплате од 40 година, с периодом почека за отплату кредита 10 година.

„Од прикупљених 995 милиона евра, 115 су чисте донације, а остало повољни зајмови ЕБРД-а; Светске банке, Европске инвестиционе банке, Банке Савета Европе, кредит јапанске банке“, нагласио је Благојевић.

Благојевић каже и да су, од 115 милиона евра донација, 80 милиона евра средства из претприступних фондова, и то непотрошена средства из 2012. у износу од 30 милиона евра и 50 милиона евра намењених за ову годину, која ће из намена за које су одобрена бити преусмерена за обнову земље.

Благојевић је изјавио да ће у наредних неколико недеља почети да се зида 130 кућа средствима из фондова ЕУ. Реч је о поменутим средствима од 30 милиона евра која ће бити уложена и у поправку школа, тако да ће деца моћи да крену на похађање наставе 1. септембра.

„Сем ових 130 кућа, које ће се градити из фондова ЕУ, ту је 40 кућа које се зидају из донације УАЕ, ту је опет око 40 кућа које се зидају из донације државе Кувајт“, најавио је Благојевић.

Градња више од 200 кућа или је почела или ће почети у наредних неколико недеља, најавио је Благојевић. Он је истакао да ће потпуно бити обновљен важан пут до Крупња, што би требало да буде обављено у наредне две три недеље, а да би, са друге стране, требало да почне и подела материјалне помоћи за обнову кућа људима, чије су куће биле оштећене у поплавама. Благојевић је најавио да ће подела помоћи, уколико све буде текло како треба, уследити крајем следеће недеље или почетком друге седмице након тога. Он је истакао да би Скупштина требало да донесе закон у тој области, а после тога би требало да се усвоји план обнове.

„До краја овог месеца требало да буду исплаћене прве суме“, рекао је Благојевић и додао да је неопходна сарадња са локалним самоуправама и да је неопходно утврдити број и списак оштећених домаћинстава. Благојевић је најавио да ниједна од кућа неће више бити саграђена на земљишту које је под ризиком или од поплава или од клизишта и да ће путеви бити сигурнији.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …