srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Борба за национални интерес учешћем у власти

извор: Танјуг

На Пословној конференцији – Србија и дијаспора, премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да дијаспора може да се бори за српске националне интересе само учешћем у власти у земљама у којима живе и истакао да Влада Србије треба да створи подстицај за инвестиције и препозна дијаспору као потенцијал.

Фото: Танјуг

„Србе у Црној Гори поистовећују са опозицијом. Морамо да се боримо за национални интерес у Црној Гори, а та борба се остварује победом и учествовањем на власти“, рекао је Дачић на отварању пословне конференције „Србија и дијаспора“ у Београду.

Дачић је рекао да не верује да су Срби јединствени у свету и да треба да буду реални и свесни онога што јесу јер само тако могу да исправљају грешке.

„Срби данас у свету не предстваљају никакав фактор, ни Србија као земља, нити Србија као диjaспора. То говорим зато што до сада нисам срео ниједног Србина у политичким структурама где сам био, али зато Бошњаке, Албанце и Турке јесам, а нас има много више“, рекао је Дачић.

Он је рекао да је зато суштина у томе да се организујемо, а не само „да причамо, љубимо, грлимо се, наздрављамо и заклињено у љубав и верност а иза тога нема ничег другог“.

Дачић је рекао да без Срба у региону нема владе у Хрватској и додао да косовски премијер Хашим Тачи влада уз помоћ Срба у Приштини.

Дачић је такође указао рекао да српска дијаспора спада у најдарежљивије, да је међу првима у свету по дознакама које шаље у матицу, али да је по инвестицијама на самом зачељу и да зато држава треба да створи услове за улагање.

Фото: Танјуг
Фото: Танјуг

Дачић је прецизирао да је у првих шест до осам месеци, према подацима НБС, формалним каналима у Србију стигло 1,5 милијарди евра, односно 2 милијарде долара, док, према подацима Светске банке, годишње у Србију формалним и неформалним каналима пристигне око 5,5 односно 5,6 милијарди долара, што је између десет и 15 одсто бруто националног производа.

„Сматара се да око 11 одсто грађана добија новчану помоћ из иностранства“, рекао је Дачић.

Међутим, по инвестицијама из дијаспоре Србија је на зачељу, јер је тренутно однос дознака и инвестиција 90:10 и држава мора да створи услове за улагање.

„Нама недостају инвестиције у најопштијем смислу. Не треба их делити на домаће и стране. Удео инвестиција код нас је веома мали, и ако га не подигнемо не можемо да рачунамо на било какав напредак“, рекао је Дачић.

Дачић је додао да локална самоуправа може да рачуна са инвестицијама дијаспоре али да однос према њој мора бити организован и да дијаспора може да нађе свој интерес кроз јавно и приватно партнерство које подстиче Србија.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …