srlaten

Божић слављен широм света

Празник Христовог рођења Божић напунио је храмове широм Србије, Црне Горе, Републике Српске, као и у свим земљама где живе Срби. Централну празничну литургију служио је у београдској Саборној цркви патријарх српски Иринеј са свештенством Архиепископије београдско-карловачке.

paljenje badnjaka
Фото: svevesti.com

На Косову и Метохији, централна божићна литургија служена је у манастиру Грачаница, а предводио је епископ рашко-призренски Теодосије. Православни верници у Косовској Митровици присуствовали су празничној служби у храму Светог Димитрија. Божићна литургија служена је и у храму Светог Саве, који је страдао током мартовског насиља на Косову 2004. године, који се налази у јужном, албанском, делу града.

На начин како је то вековима чињено, весело и уз народне обичаје, Божић је прослављен и у градовима широм Србије, православним становништвом Републике Српске, Федерације БиХ, Црне Горе и Македоније.

gracanica bozic
Фото: Танјуг

Празничним литургијама у храмовима Српске православне цркве и породичним окупљањем око бадњака Божић су прославили и Срби у дијаспори. Више хиљада Срба прошло је током божићне ноћи кроз цркве у Аустрији, где су служена бдења и дељени бадњаци. свечано је било на Бадње вече у сва три храма у Бечу – Светог Саве, Васкрсења Христова и Успенија Пресвете Богородице. Слично је било и у другим земљама са многобројном српском заједницом, као што је Немачка, Швајцарска или Белгија.

Срби који живе и раде у Москви традиционално су Божић дочекали у Цркви Петра и Павла на древној Сољанки у центру града. Реч је о подворју Српске православне цркве у Русији. Овај храм омиљен је не само међу Србима из Москве, већ ту радо долазе и многи православни Руси.

По традицији, потомци српских исељеника који живе у Калифорнији Бадњи дан и Божић прославили су пуцањем ловачких пушака, које им је претходно одобрила локална полиција. Срби из града Џексона славље су наставили у порти локалне православне цркве Светог Саве.

Православни верници широм света – у Русији, Украјини, Сирији, Египту, Етиопији и на Западној обали славе Божић славе Божић по јулијанском календару.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …