srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Булевар Николе Тесле у Хамилтону

извор: дијаспора.ртс.рс аутор: Бранка Дикановић Трбојевић

Сада је званично: део Бурлингтон улице у Хамилтону, од 10. јула ове године, зове се Тесла булевар a предлагачи ове идеје кажу да само обнављају историјску везу између светског научника и проналазача, и овог града.

tesl bulevar

Булевар Николе Тесле води од индустријске зоне Хамилтона ка аутопуту Краљице Елизабете који, опет даље води ка Нијагариним водопадима. Испод првог путоказа, на Теслин рођендан, организовано је свечано отварање булевара.

Канадски и српски званичници стигли су у Тесла аутомобилима, одсвиране су америчка и канадска химна а певало се Боже правде и Тамо далеко. Част да пресецањем траке симболично отворе булевар подељена је између представника скупштине Хамилтона, канадских посланика, амбасадора Србије у Канади Михајла Папазоглуа и највећих спонзора.

Када је српска заједница у Хамилтону од градских власти тражила дозволу да се Берлингтон улица преименује у Теслин булевар подсећали су да је овај град , међу првима у Канади, још 1898. године добио струју из Теслине хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Истицали су и да је српска заједница у овом граду бројна, да у неким нашим породицама стасава већ четврта генерација родјених у Канади али је, ипак, најснажнији аргумент било обећање иницијатора да ће сами сносити трошкове израде и постављања нових знакова.

Уз помоћ спонзора, а највећа средства донирали су Ребека МекДоналд и породице Лешић и Новаковић, и организацијом добротворних вечери, новац су брзо прикупили јер је иза њиховог предлога стала комплетна српска заједница у Онтарију.

У земљи имиграната, каква је Канада, власти тешко и ретко одобравају промене назива улица. Захтевима не би било краја али је практичним Канађанима на првом месту помисао да је промена кућних адреса непрактична и – скупа. Тим је већи успех наших земљака из Хамилтона који су једну веома прометну улицу преименовали у Теслин булевар.

Све је те недеље, 10. јула, у Хамилтону било у знаку Тесле.

Испод знака са његовим именом прво је прошла колона Тесла аутомобила, на велику радост окупљеног народа. Чуле су се сирене као на српској свадби а одмах иза ових прелепих, и у свету све популарнијих четвороточкаша на електрични погон, бучно је протутњао бајкерски клуб Тесла.

Само пет минута после свечаног отварања Теслиним булеваром кренуо је редован саобраћај.

Успешна иницијатива

Никола Тесла образовна корпорација из Хамилтона, 2014. године је затражила да се име улице Бурлинтон промени у Теслин булевар. Градски већници су се сложили уколико та локална група може да прикупи 150 хиљада долара и плати ту промену. Успела је у томе. Већина донатора била је присутна међу 300 људи који су се окупили на недељној свечаности, на 160. годишњицу рођења Николе Тесле. Група такође жели да постави бисту Тесле у Бејфронт парку. Вик Ђурђевић, председник Никола Тесла образовне корпорације, захвалио је Канађанима на разумевању. Вишак прикупљених средстава биће искоришћен за стипендирање студената технике у Хамилтону.

Најстарија хидроцентрала у Канади

Овакво одавање почасти и није необично због тога што је Хамилтон био први већи канадски град који је користио неизменичну струју, а што је Теслин проналазак, изјавио је Боб Братина, члан Парламента за округ Ист Стори Крик, чија је породица српског и хрватског порекла.

„И сам Тесла је консултован око овог пројекта у Хамилтону“, изјавио је Братина.

Тесла је помогао да се изградиDecew Falls 1898. године која остаје најстарија хидроцентрала у Канади, а струју је користила „Катаракт“ електрична компанија у Хамилтону.

„То је био најдужи електрични вод на свету у то време“, каже Братина.

Check Also

Селаковић: Србија и Р. Српска биће нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска …