srlaten

Kонференција српске медицинске дијаспоре 2013.

Kонференција српске медицинске дијаспоре 2013. четврта по реду, свечано je отворена данас у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду.

На свечаном отварању, присутнима су се обратили представник Патријарха српског Иринеја, Њ.К.В Престолонаследник Александар, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић, представник Министарства иностраних послова, декани Медицинских факултета у Београду и Новом Саду, директор Клиничког центра Србије, председник Српског лекарског друштва и Њ.К.В Принцеза Катарина Карађорђевић.

У свом обраћању др Драшковић је истакла да је оваква Kонференција на којој се размењују достигнућа, нова сазнања и идеје у свакој области медицине најбоља инвестиција у будућност нације и да наши лекари, којих има више од 10.000 ван граница земље представљају најбоље амбасадоре Србије у свету. Она је додала да је посебно радује велики одзив лекара из Канаде и Америке да је то добар основ за умрежавање и размену различитих пракси и струковну сарадњу.

Директорка је поменула и хуманитарни рад наших лекара из дијаспоре, дајући пример Српско-америчког медицинског удружења САМА, које од 2009. прикупља донације за помоћ српским болницама. На крају је зажелала успешан рад и изразила наду да ће сарадња лекара на релацији матица дијаспора бити све боља.

Програмом конференције планирана је пленарна сесија која ће покрити најновије смернице Светске здравствене организације и здравствену заштиту у САД. Теме ће бити и образовање и тимски рад са примерима из Канаде, као и медицинске иновације усмерене на пацијенте, са примерима из Велике Британије. Ове теме су предмет изузетног интересовања свих здравствених радника али и студената медицине и фармације.

Међу стотинак лекара који долазе из иностранства налазе се врхунска имена, истакнути лекари из дијаспоре. Њима ће се придружити водећа имена српског здравства и чланови Краљевског медицинског одбора.

Конференција се одржава у организацији Фондације принцезе Катарине, а у сарадњи са Министарством здравља и Министарством иностраних послова Републике Србије, Канцеларијом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Владе Републике Србије, медицинским факултетима Универзитета у Београду и Универзитета у Новом Саду, Српским лекарским друштвом, Светском здравственом организацијом и медицинским одборима Лајфлајн хуманитарне организације из Чикага и Канаде.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …