srlaten

Четврти литерарни конкурс ,,Професор Вуко Велаш“

У фоајеу дворане ,,Парк“ у Херцег Новом, у четвртак 1. новембра 2018. године, организована је додела диплома и награда најуспешнијим учесницима Четвртог литерарног конкурса ,,Професор Вуко Велаш“, за рад на српском језику писан ћирилицом, у организацији НВО ,,Српски Соко“. Такође, овом приликом је промовисан часопис за српски језик, књижевност и културу ,,Слово“.

Присутнима се обратила мр Гордана Крцуновић Поробић, директор јавне установе културе ,,Херцег Фест“ из Херцег Новог, која је нагласила да оба догађаја повезује српски језик и истакла да часопис ,,Слово“ и награда ,,Професор Вуко Велаш“ представљају симболе отпора правилима живљења.

Веселин Матовић, главни уредник часописа ,,Слово“ је поводом јубилеја – 200 године Српског речника Вука Караџића, указао да је 54. број часописа ,,Слово“, који петнаест година излази у Црној Гори, посвећен Вуку Караџићу. Како је истакао, најбољим текстовима везаним за ,,Вуков речник“ разбијају се заблуде и манипулације које се свакодневно и на све начине потурају у Црној Гори.

Председник НВО ,,Српски Соко“ и публициста Небојша Рашо, обраћајући се присутнима, истакао је значај пројекта ,,Професор Вуко Велаш“ који се на специфичан начин бави очувањем српског језика и ћирилице у Црној Гори. Рашо се у свом говору посебно захвалио Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону која је, путем конкурса, пројектно суфинансирала овај пројекат.

На литерарном конкурсу у учествовали ученици основних школа у општини Херцег Нови. Стручни жири је изабрао најбоље радове на конкурсу, а једна награда је додељена и за најлепши рукопис. Прву награду освојила је ученица Ивана Томашевић, а награду је уручио конзул жеран Зоран Дојчиновић.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …