srlaten

Ћирилица је у моди: Ћ уместо енглеског „the”

Извор: фронтал.рс

Чувени аустралијски власник ланца ресторана Пол Матис измислио је нови симбол за који се нада да ће замeнити енглескo “The”, којe представља одређени члан у свакодневној комуникацији.

Фото: Фронтал

Нови знак личи на ћирилично слово “Ћ”, изговара се као “Д”, и састоји се од великог слова “Т” и малог “Х”.

Везник “и” (and) је пета најчешћа реч која се користи у енглеском језику, и има свој симбол – такозвани “емперсенд”, који изгледа овако: “&” и представља лигатуру (знак који настаје спајањем два графема), у овом случају слова “Е” и “Т”, зато што “et” на латинском значи “и”.

Матис је инвестирао око 75.000 аустралијских долара у развој новог симбола за реч “the”, и верује да би тај знак уштедeо доста времена. У исто време, омогућавао би дуже поруке на Твитеру.

Идеја да се избацују слова како би се речи скратиле није нова, о чему сведочи поменути емперсенд.

Да би погурао своју идеју, Матис је направио известан број андроид тастатура које је назвао “The тастатурма”, а које све имају ћирилично слово “Ћ”. Најскупља тастатура (на савијање) такође има и скраћенице за још 14 најчешће коришћених речи у енглеском језику.

Компанија “Џенерал Моторс” у једном тренутку је издала директиву која се односила на целу компанију, а то је да се реч “запослени” (employee) скрати на “запослен” (employe), како би се уштедeло време и мастило за пенкала.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …