srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Чотрић у Вуковару о двојезичним таблама

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић поздравио је одлуку хрватског Министарства управе да обустави применучлана Статута града Вуковара, којим је почетком месеца подручје града изузето од примене двојезичности, и враћање двојезичне табле на станицу полиције у том граду.

a.cotric

Како је наведено у саопштењу одбора, Чотрић је током посете Вуковару истакао да су то „први охрабрујући потези хрватских власти од почетка тромесечног протеста такозваног Штаба за одбрану хрватског Вуковара, организованих због постављања двојезичних натписа на латиници и ћирилици у Вуковару“.

Александар Чотрић је нагласио да „парламентарни Одбор за дијаспору и Србе у региону са забринутошћу прати бројне случајеве физичких и вербалних напада на припаднике српског народа у Вуковару и широм Хрватске“.

– Пре неколико дана у главној вуковарској улици појавио се графит: „Србине, сели се!“. Оно што је посебно забринуло многе Србе у Вуковару је што се ова злокобна порука појавила на истој згради у којој је био први српски локал миниран 1991. године, у ноћи између 2. и 3. маја, знатно пре него што су августа исте године почели оружани сукоби у овом граду. Недавно су Срби, без икаквог повода, физички нападнути у Трпињи – упозорио је Чотрић.

Он је позвао надлежне органе у Хрватској да „гарантују безбедност припадницима српског народа, да правовремено откривају и санкционишу починиоце кривичних дела на националној основи, те да на основу Уставног закона о правима националних мањина омогуће Србима информисање, истицање натписа и образовање на српском језику и ћириличком писму“.

Александар Чотрић, председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону разговарао је у Вуковару са др Војиславом Станимировићем, председником Самосталне демократске српске странке, Драганом Црногорцем, послаником у хрватском Сабору, Ђорђем Мацутом, председником Већа српске националне мањине Града Вуковара, Миленком Живковићем, председником одбора СКД „Просвјета“ и Живорадом Симићем, генералним конзулом Републике Србије у Вуковару.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …