srlaten

Црногорац: Искључите Шимунића из репрезентације

Председник Заједничког већа општина (ЗВО) у Вуковару Драган Црногорац послао је протестно писмо Хрватском фудбалском савезу због тога што је хрватски репрезентативац Џо Шимунић победу славио узвикујући усташко-фашистички поздрав „За дом спремни“.

dragan crnogoracОбраћајући се Давору Шукеру, председнику Хрватског фудбалског савеза, Црногорац наводи да је овим чином Шимунић „не само засенио победу над Исландом већ је увредио народе који су под овим узвиком убијани, клани и сатирани по усташким логорима“.

„Како су припадници српске заједнице у Хрватској последњих дана више пута са разних места па чак и из највиших кругова власти прозивани због мањка лојалности Хрватској, па и због тога што не навијају за хрватску репрезентацију, постављамо вам логично питање: Имамо ли имало разлога да навијамо за репрезентацију у којој играју појединци који отворено заговарају усташтво и на чијим утакмицама се из мноштва грла чују повици „Убиј Србина“, „Србе на врбе“ и др. и то без обзира против кога репрезентација у том тренутку игра?“, истиче Црногорац.

Позивајући се на сузбијање расизма и говора мржње на фудбалским теренима, као темељним вредности УЕФА и ФИФА,  он од председника фудбалско захтева одговарајућу реакцију, односно да се Шимунић, због шовинистичког испада, искључи из репрезентације.

„Као представничко тело и институција српске заједнице у Хрватској о овоме ћемо обавестити и кровну европску и светску фудбалску организацију јер више не можемо ћутке прелазити преко оваквих увреда и излива отворене мржње према нашем, али и другим народима који су под усташким терором страдали на целом подручју Хрватске током Другог светског рата“, наводи се у писму.

Check Also

Повезивање институција у кампањи заштите имовинских права Срба у Федерацији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и помоћница директора …