srlaten

Црногорац: Српски гласови директно у трци за градоначелника

Извор: Танјуг

Српски кандидат за градоначелника Вуковара Драган Црногорац (СДСС) изјавио је да ће се у недељу, 15. јуна, на ванредним локалним изборима српски гласови наћи директно у трци за будућег градоначелника и да ће се у другом кругу видети шта је могуће.

dragan crnogorac„То ће зависити и од нас и од другог дела бирача који нису Срби, али су заговорници грађанске опције. Постоји могућност да грађанске опције, које су супротстављене хрватском десном блоку, подрже нас у другом кругу“, рекао је Црногорац за данашњу „Политику“.

Српске странке у Вуковару потписале су коалициони споразум пред ванредне изборе за Градско веће и градоначелника Вуковара, како би добили што већи број гласова. Споразум су потписали председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић, Српске народне странке Зоран Којић и Нове српске странке Светислав Лађаревић.

„Ујединили смо се како бисмо објединили српске гласове, јер сматрамо да су ово преломни избори, тако да ћемо настојати да освојимо што више мандата (од 21 за Србе је предвиђено седам) и добијемо шансу да утичемо на избор градоначелника Вуковара. Први пут на изборима Срби сада не морају да одлучују којој ће српској листи дати глас, важно је само да гласају“, истакао је Црногорац.

Он је рекао да резултати пописа становништва пре годину и по су показали да у Вуковару живи 9.500 Срба, „али има још много Срба из Вуковара који живе са друге стране Дунава“. „Очекујемо да и они дођу да гласају, тако да процењујемо да ће гласати око 6.000 Срба“, навео је он.

Што се тиче самих избора, према његовим речима, десничарске странке немају више своју познату реторику, мало су се повукле. „Али Срби врло добро знају како су се осећали пре неколико месеци када је било катастрофално: људе су прозивали, било је неколико туча, позивања на бојкот српских производа и српских продавница. Владала је јако неугодна атмосфера“, казао је Црногорац.

„Њима су ови избори веома битни, пошто је целокупна атмосфера у Хрватској таква да већина није задовољна влашху СДП-а. Тако да ХДЗ, који је у опозицији, покушава на овим изборима да избори победу и зато су се и ујединили. Међутим, зависиће од резултата грађанске опције и нас“, навео је српски кандидат за градоначелника Вуковара.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …