srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

„Да се не заборaви“ у Скопљу

Комеморативни скуп поводом девете годишњице масовног погрома Срба на Косову и Метохији (од 17. до 19. марта 2004.) у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Скопљу, уприличен је у петак у Културно информативном центру „Спона“ где је приказан документарни филм „Злочин без казне“ и отворена изложба фото записа некажњеног бестијалног насиља Албанаца над српским становништвом на Космету.

У пригодном обраћању на скупу у Спони, пре приказивања документарног филма „Злочин без казне“, отправник послова Амбасаде Србије у Скопљу Душанка Дивјак Томић је истакла да је главна порука ове комеморације и бројних сличних окупљања – „Да се не заборaви“, врло упечатљива и обавезујућа.

„Шта се то стварно догодило на простору Косова и Метохије тог кобног 17. марта 2004. године! Суморне бројке, слике изложене овде, и посебно документарни филм, сами за себе су више него упечатљиви. Никога не остављају равнодушним, већ остављају дубок траг у нама, као трајна опомена да се ни српски животи не смеју потцењивати, као ни било чији“, указала је Душанка Дивјак Томић.

„Мешају се на том тлу, на том парчету неба на земљи предања која се преносе… Пуно тога као народ и не знамо и не доживљавамо на прави начин. Све док не крочимо ногом на Косову у Метохији, па нам имена градова, засеока, која су у рату, погрому последњем страдала, постају ближа, више своја, јаснија, не тако непозната као раније, нити далека као што смо мислили и снивали…“, рекао је Милутин Станчић, директор Споне.

Приказани су документарни филм „Злочин без казне“ заједно са истоименом брошуром и фото записи, некажњеног бестијалног насиља Албанаца над српским становништвом на Космету.

Обележавање девете годишњице погрома над Србима на Косову и Метохији, уз подршку канцеларије Владе РС за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Амбасаде РС у Скопљу, у четвртак је организовано и у Битољу, (почасни конзул РС Сиљан Мицевски), као и у Куманову, („Коло српских сестара“, Уједињена српска заједница и Удружење за јединство Срба).

Истом поводом и уз додатно подсећање на годишњицу бруталне агресије НАТО на Србију, Вече незаборава, у Куманову у Дому културе у петак је организовала Српска заједница у Македонији, а комеморативни скуп „Злочин без казне“, у суботу је уприличен и у Кучевишту, на Скопској Црној гори, у организацији тамошњег Културно просветног и информативног центра „Вук Караџић“.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …