srlaten

Да се никад не понови

извор: РТС

Чланови Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И су протеклог викенда присуствовали комеморацији жртвама Кристалне ноћи у Инсбруку, као и антифашистичкој шетњи. Овим догађајима присуствовали су и чланови КСУД-а „Братство“ и КУД-а „Острог“ из Инсбрука.

Podsecanje na Kristalnu noc

На Западном гробљу града Инсбрука 9. новембра је одржано сећање на јеврејске жртве које су страдале током Кристалне ноћи 9. новембра 1938. године, сазнајемо од Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И.

Говоре су држали мр Кристине Опиц-Плерер (Mag. ChristineOppitz-Plörer), градоначелница Инсбрука, Софиа Рајсекер (Sophia Reisecker), чланица Општинског савета града Инсбрука, као и Хелмут Муиг (Helmut Muigg), председавајући Покрета ослободилаца Тирола, једног од организатора догађаја.

После тога су сви учесници тихог марша (Schweigemarsch) прошетали од Западног гробља до Покрајинског трга у центру Инсбрука где је Јеврејска заједница Тирола одржала Кадиш (парастос).

Антифашистичка шетња је 10. новембра кренула од Синагоге у Инсбруку и водила до историјских локација у Кристалној ноћи, која се одиграла између 9. и 10. новембра 1938. године. Те ноћи су убијена 4 јеврејска суграђана, док је 18 ухапшено, а око 100 нападнуто и тешко повређено.

Шетњу је водио Марко Милорадовић, који је испред најважнијих тачака маршруте свим учесницима говорио о тој немилој ноћи.

Једна од тачака антифашистичке шетње била је и кућа у улици Марије Терезије у самом центру Инсбрука у којој је рођена Диана Будисављевић (девојачки Обексер). Кућа и данас носи натпис Obexer-haus. Диана Будисављевић је током Другог светског рата од 1941. до 1945. године спасила 12000 углавном српске деце из усташких логора смрти у тадашњој Независној држави Хрватској (НДХ). Ова хероина је сахрањена на Западном гробљу у Инсбруку испод свода 48 (Аркаде 48).

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …