srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

„Да те цео свет разуме“ – трећи пут

извор: dijasporanis.com

Завршен трећи циклус бесплатног курса српског језика за дијаспору преко Скајпа – Да те цео свет разуме 03. Пројекат су реализовали ОЦД Проактив, Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

dijasporanis.rs
фото: Канцеларија за сарадњу с дијаспором Града Ниша

Студентима Филозофског факултета који су држали часове српског језика деци и омладини из дијаспоре, обратили су се испред Града Ниша Стеван Живковић, затим представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Вукман Кривокућа, испред ОЦД ПРОАКТИВ Иван Топаловић, као и представници Филозофског факултета у Нишу: декан проф. др Горан Максимовић, доц. др Ирена Теофиловић Цветковић и проф. др Марина Јањић.

Презентовани су резултати пројекта, евалуација учесника у пројекту која показује да су сви ученици из дијаспоре и њихови родитељи (у случајевима где се настава држала малолетној деци) задовољни оваквим видом наставе. Сви су дали највише оцене пројекту и то 14.30% је оценило пројекат оценом 4, а 85,70% оценом 5. Готово 90% ученика из дијаспоре је највишу оцену (5) дало својим предавачима.

У пројекту је учествовало 26 студента са Департмана за српски језик Филозофксог факултета у Нишу, који су под менторством професорки др. Марине Јањић и др. Ирене Цветковић Теофиловић, држали наставу деци и младима из дијаспоре. Настава се одвијала два пута недељно у трајању од 45 минута, у току 3 месеца. Ове године је одабрано 28 ученика из дијаспоре, просечне старости 16 година, и то из 9 различитих земаља: Грчка, Аустралија, Велика Британија, Француска, Немачка, Пољска, Норвешка, Италија и Канада.

Сви ученици сматрају да је њихово знање српског језика (или њихове деце) унапређено након завршетка курса (40% је дало оцену 5, а 60% је побољшање знања оценило оценом 4). Уз то, сви полазници курса су изјавили да би наставили да уче српски језик на овај начин, а чак 90% њих би препоручили учествовање у оваквој настави својим познаницима и пријатељима. Такође, 85% ученика из дијаспоре је одговорило да би волело да путем интернета учи и о српској историји.

Најчешћи мотиви за пријављивање ученика из дијаспоре су: боље знање и разумевање српског језика, усавршавање и превилна употреба српског језика нарочито граматике и правописа, очување и неговање српског језика, писање ћирилице, комуникација са породицом и пријатељима из Србије, упознавање, модеран вид учења језика као што је овај преко скајпа и студирање у Србији.

Студентима су свечано уручени сертификати Филозофског факултета у Нишу о одслушаној едукацији о предавању српског језика као завичајног и препоруке Града Ниша за значајан допринос успешној реализацији пројекта „Да те цео свет разуме 03“.

 

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …