srlaten

Да те цео свет разуме

Извор: dijasporanis.com

Изванредни резултати прошлогодишњег курса учења српске омладине у дијаспори матерњем језику коришћењем Скајпа, створили су услове за наставак спровођења у дело идеје чији су реализатори Канцеларија за сарадњу са дијаспором Службе за послове Градоначелника Града Ниша, Филозофски факултет Универзитета у Нишу и ОЦД „Проактив“, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

da-te-ceo-svet-razume

Под геслом „Да те цео свет разуме“, 22. фебруара је завршен конкурс расписан половином јануара за нове полазнике овог курса. Након тога наступио је одабир кандидата из дијаспоре, старости између седам и 30 година, као и предавача из матице – студената Департмана за српски језик Филозофског факулета у Нишу, који је убрзо завршен, те бесплатни тромесечни курс српског језика за дијаспору преко Скајпа може да почне. Иако је интересовање наших људи из свих крајева света било изузетно, нарочито учесника прошлог циклуса предавања који је бројао 23 полазника, одабрано је 35 ученика из 11 земаља. Од њих, 31 кандидат је рођен у иностранству, а четворо преосталих у Србији.

У односу на прошлогодишњи курс, мотиви за пријављивање кандидата су слични. Разлог за аплицирање највећег броја одабраних проистиче из жеље за упознавањем или усавршавањем матерњег језика, с обзиром на српско порекло и потребу за комуникацијом са родбином и пријатељима из Србије. Информисање о пројекту било је најделотворније преко канала Канцеларије и пријатеља и родбине пријављених, затим следе конзулати, амбасаде и интернет издања штампаних медија.

Место боравишта одабраних кандидата

da-te-ceo-svet-razume-tabela_cir

Младост српског расејања ће учити правила језика земље свог порекла од 23. марта до 19. јуна 2015. године. Часови ће се одржавати два пута недељно у трајању од 45 минута, у унапред договореним терминима, у складу са индивидуалним програмом рада који је креиран на основу резултата улазног теста о знању српског језика кандидата. Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша ће водити рачуна да часови теку квалитетно и предвиђеном динамиком. Након завршетка курса, полазници из дијаспоре ће добити сертификат о похађању курса Филозофског факултета у Нишу са наведеним одговарајућим нивоом знања.

За ову прилику, предавачи, студенти Филозофског факултета, прошли су специјалну обуку из методике српског језика као завичајног. Њих у финалу пројекта „Да те цео свет разуме“ очекује потврда нишког Филозофског факултета о стручном усавршавању и одговарајућа потврда Града Ниша o учешћу у пројекту.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …