srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дачић боравио у Темишвару

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић боравио је 09. октобра 2018. године у Темишвару, где је учествовао на међународној конференцији под називом „Безбедносни изазови на Балкану“, коју су организовале НВО „Нови стратегијски центар“ из Букурешта и Западни универзитет у Темишвару. 

Такође, министар Дачић имао је, на маргинама Конференције, и одвојени састанак са шефом дипломатије Румуније Теодором Малешкануом који је био веома важан јер су размотрене све теме од значаја за билатералну сарадњу.

Констатовано је да су односи између две земље традиционално добри и пријатељски и да представљају модел добросуседства у региону. Румунија спада међу пет чланица ЕУ, односно четири чланице НАТО-а које нису признале ЈПНК, што представља чињеницу од посебног значаја за Републику Србију.

Саговорници су констатовали да је билатерална економска сарадња између Србије и Румуније у успону, a робна размена, као најзначајнији сегмент економских односа, у континуираном je порасту.

Сусрет двојице министара био је веома добра прилика за дијалог о бројним питањима чија реализација предстоји у непосредној будућности и сасвим сигурно је дао веома значајан импулс добрим односима двеју земаља, непосредно утичући на његов успешан ток и реализацију као и конкретне договоре и потенцијалне заједничке пројекте који ће у наредном периоду произићи.

Током боравка у Темишвару, шеф српске дипломатије се састао са представницима српске заједнице у Румунији међу којима са председником Савеза Срба у Румунији Огњаном Крстићем, послаником у Парламенту Румуније Славољубом Аднађом, као и владиком Лукијаном, епископом будимским и администратором темишварским.

Check Also

Буквари за српску децу у Хрватској

Српско културно друштво “Просвјета” из Загреба, захваљујући донацији Управе за сарадњу сa  дијаспором и Србима …