srlaten

Дачић деци из Вуковара: „Желим да будете понос српског народа“

 Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић организовао је пријем за 18 предшколаца из Вуковара који бораве у тродневној посети Београду.

DSC_6620
Фото: Горан Пантин

Министар Дачић  је заједно са својим сарадницима угостио мале Вуковарчане, упознао се са њима и поделио им пригодне поклоне. Дачић је том приликом истакао да је обавеза, право и част Србије да брине о српском народу где год он живео.

„То је наша Уставна обавеза, а у оквиру Министарства постоји и посебна Управа која се бави овим питањем што значи да ће Република Србија помагати у свим активностима без обзира на то да ли је реч о образовању, науци, култури, уметности или спорту“, рекао је министар и додао да ће Србија бринути и о људским правима Срба који живе у Хрватској.

Обраћајући се деци из дечјег вртића „Вуковар 2“ министар Ивица Дачић им је пожелео да никада не осете рат или нешто слично што су доживели њихови родитељи, бабе и дедови.

„Надам се да ћете имати срећно детињство и да ћете касније бити понос српског народа, а ми се обавезујемо да ћемо помоћи у свему ономе што је за вас важно“, навео је министар.

DSC_deca msp
Фото: Горан Пантин

Дачић се на крају захвалио деци што су му дошла у посету, а пожелео је и да неко од њих једнога дана буде на његовом месту у улози министра када за то дође време. Пријему су присуствовали и запослени у Министарству спољних послова, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и новопостављени амбасадор Републике Србије у Загребу Мира Николић.

Посету деце из Вуковара организовали су ПУ „Дечји дани“, Стари град, Београд и вртић „Вуковар 2“ у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и уз подршку Заједничког већа општина из Вуковара.

Деца из вртића “Вуковар 2“ допутовала су 19. октобра у тродневну посету Београду у пратњи своjих васпитача, а посетили су Патријаршију и Председништво Србије. Захваљуjући донациjи Позоришта “Бошко Буха“ гледали су представу “Mала сирена“, а у Дечjем културном центру посебно за њих је организована Kреативна радионица ликовне и примењене уметности, где им се придружио градски менаџер Горан Весић са својим сарадницима. Трећег дана посете Београду Вуковарчани пре доласка у Министарство спољних послова посетили и Дом народне скупштине.

Свој боравак у главном граду Србије предшколци завршавају данас када ће се поздравити са својим новостеченим другарима из ПУ „Дечји дани“ и упутити назад кући у Вуковар.

Аутори текста и фотографија: Никола Милојевић, Стефан Радуловић, Артур Попај, Горан Пантин (Полазници праксе за новинаре из региона УНС -а и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП -а

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …