srlaten

Дачић: Потребно јединство свих Срба

„Могу да кажем да немамо много политичког утицаја било где да живимо, јер се наши људи не мешају много у политику тих земаља, што мислим да је погрешно. А Срби, као и у Србији, нису много јединствени и не концентришу се око једне организације“, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић гостујући у емисији Јавног сервиса Србије намењеној дијаспори.

"Србија на вези"
„Србија на вези“

извор: dijaspora.rts.rs

Гост Србије на вези је био први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Једно од питања било је и именовање директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

„Приликом избора нове Владе увек долази и до промена Закона о министарствима и Закона о Влади и често се дешава да се баш део који се тиче дијаспоре веома различито дефинише, некад је то Министарство, некад је у склопу Министарства културе и информисања, сада је то припало по први пут Министарству спољних послова. Ми морамо да се бавимо и економијом као дипломатско конзуларна представништва. Сходно томе, ми треба да се организујемо, све објединимо на једном месту. У том смислу радићемо на томе како да се све уклопи у систем који постоји. Бавити се проблемом дијаспоре, ван осталих институција није могуће. Не може само двадесет људи да се бави дијаспором, а да је потпуно затворено за друге органе, немогуће је да тако функционише.

Велики број наших људи живи широм света. Волео бих да је тачан податак да око 5 милиона наших људи живи у дијаспори, мада можда претерујемо. Нема нас толико по евиденцији и то је проблем. Нове генерације се не изјашњавају као Срби, али у крајњем случају, то и није толико битно, важно је да имају наше корене. У том смислу би требало, а ми радимо на томе, да се направи један лексикон или каталог најважнијих наших институција, организација и појединаца који живе у свету.

Могу да кажем да немамо много политичког утицаја било где да живимо, јер се наши људи не мешају много у политику тих земаља, што мислим да је погрешно. Нпр. имате Бошњака у аустралијском парламенту, иако је у Аустралији 10 пута мање Бошњака него Срба. А Срби, као и у Србији, нису много јединствени и не концентришу се око једне организације.

Разговарао сам са неким људима у америчком Конгресу, они су веома заинтересовани, јер су њихови бирачи и Срби. Хајде онда да радимо заједно, да бисмо имали политичке користи за нашу земљу и народ. Обећавам да ћемо се тиме озбиљно бавити и да ћемо веома брзо решити тај управљачки проблем, да тако кажем“, рекао је министар Дачић.

Када говоримо о положају Срба у региону, како мислите да ће се избор нове владе у Хрватској одразити на положај Срба у Хрватској. Тамо имамо нерешена питања пензија, враћања станарског права, повратка избеглица…

„Требало би да сачекамо да се нова влада конституише. Завршен је период предизборне кампање у Хрватској, а знате да се српско питање често користи у предизборној кампањи. Када се заврше избори морају сви да седну и да видимо шта ћемо даље да радимо. Ми се не мешамо у то како ће се формирати владе у другим земљама, једино нас занимају добри односи, наши односи, а ту не говорим о односима љубави као у периоду братства и јединства, лажним или не, свеједно. Ми никад више не смемо да заснивамо наше односе на љубави, јер где има превише љубави има и превише мржње. Ми треба да тражимо заједничке интересе. Наш интерес је да живимо као суседи у коректним односима и да Срби који тамо живе имају своја права, рекао је Дачић.

А да ли Србија довољно чини на заштити Срба у суседним земљама?

„Ми заиста чинимо све што можемо да решимо све конкретне проблеме, али за то је потребна много боља координација са српским организацијама које живе у тим земљама, да бисмо наступали јединствено“, закључио је Ивица Дачић.

Са Ивицом Дачићем у студију разговарала Славица Глигоровић.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …