srlaten

Дачић уручио пасоше Србије спортистима из Републике Српске

извор: srbija.gov.rs

Београд, 22. август 2013. године – Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић уручио је данас пасоше Србије талентованим спортистима из Републике Српске, који ће на основу Споразума о специјалним и паралелним везама и могућности двојног држављанства стећи право да на спортским такмичењима наступају за Србију.

Пасоше је добило осам спортиста: Денис Марјановић (кик-бокс), Дарко Савић (кајак), Биљана Цвијановић (атлетика), Дарија Китић (стрељаштво), Миљана Антонић (стони тенис), Маја Стојковић (теквондо), Александра Самарџић (џудо) и Сандро Полетан (бокс).

Због обавеза на такмичењима церемонији нису присуствовали скијашица Жана Новаковић и рукометаш Велибор Мањић, којима ће пасоши бити уручени накнадно.

Дачић је на свечаности одржаној у Палати Србија истакао да је данашњи догађај још једна потврда специјалних веза и односа Србије и Републике Српске, као и да је у складу са спровођењем Споразума о двојном држављанству.

Он је указао на то да је одлука за коју ће репрезентацију наступати ствар личног опредељења спортиста, и додао да је циљ да Србија и РС имају што ближу сарадњу.

Уручивање пасоша само је део пројекта који се односи на сарадњу у области спорта и омладине, при чему смо спремни да успоставимо и сарадњу спортских асоцијација, савеза и клубова и да на тај начин развијамо што ближе везе, поручио је премијер.

Дачић је најавио да ће укупна сарадња бити настављена и након реконструкције Владе Србије, када ће бити одржана нова заједничка седница са Владом РС, овог пута у Србији.

foto: tanjug.rs

Председник Владе је упутио честитке спортистима који су данас добили пасоше, и истовремено им изразио захвалност на томе што су исказали жељу да буду држављани Србије, уз уверење да их у будућности чека много спортских успеха.

Председник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која се уочи уручивања пасоша састала са Дачићем, истакла је да су спортисти заједничко благо и изразила задовољство због тога што су међусобне везе РС и Србије високо на листи приоритета и у Београду, и у Бањалуци.

Свечаном уручивању пасоша присуствовали су и министар за породицу, омладину и спорт РС Нада Тешановић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Владе Србије Вања Вукић, државни секретар Министарства омладине и спорта Владе Србије Ненад Боровчанин, потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Паспаљ, генерални секретар Спортског савеза Србије Дане Корица, као и саветник премијера РС Мирослав Милановић.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …