srlaten

Дан државности обележен у Српској допунској школи у Атини

Извор: srpskadijaspora.info

Ученици Допунске школе у Атини обележили су Дан државности Србије, 15.фебруара 2014. Током часа Моја отаџбина, учили су о битним датумима из српске историје који су допринели да Сретење буде проглашен за Дан државности Републике Србије. Причало се о Првом српском устанку и првом Уставу Србије, о застави и грбу, певала се химна Боже правде. Наставница Ђурђа Станковић је за сваког ученика припремила по једну заставицу Србије уз текст химне Боже правде.

atina

Протојереј-ставрофор мр Ненад Михајловић је у просторијама Духовног центра цркве Свети Спиридон Тримитунтски у присуству припадника српске заједнице у Атини пресекао славски колач и пожелео свим присутнима, а нарочито деци здравље, срећу и лепу будућност.

Тренутно у Допунској школи за српски језик има 46 ученика, 90 одсто је из мешовитих бракова, где су углавном мајке Српкиње, а Грци очеви. Има и деце из бракова где су оба родитеља Срби, мањи проценат. Професор енглеског језика и књижевности Ђурђа Станковић је учитељ у овој школи и ради по програму Министарства за просвету Републике Србије. Изабрана по конкурсу надлежног министарства, стални је наставник у овој школи.

Школа ради по посебном програму за нашу децу у иностранству, а предмети које деца уче су: српски језик, народна традиција и историја, култура српског народа. Писаним радовима и другим активностима обележавају се важни дани из српске историје везани за Први светски рат, Дан државности Србије, Видовдан. Посебно се деца упознају са Великим школским часом и Крвавом бајком песникиње Десанке Максимовић. Од обичајних и традиционалних појмова, деца у Допунској школи уче божићне песме и обичаје везане за Бадњи дан и Божић, као и за остале верске празнике.

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …