srlaten

Дан државности Србије обележен и у Скопљу

Извор: РТС

Свечаност поводом празника Сретења Господњег и Дана државности и уставности Републике Србије одржана је 16. фебруара у Македонском народном тетру у Скопљу у организацији 11 невладиних српских асоцијација, уз подршку Владе Републике Северне Македоније и Владе Републике Србије.

ФОТО: Савез Срба из региона

Скуп су обраћањем поздравили премијер Владе РСМ, Оливер Спасовски и лични изасланик Председеника Републике Србије Александра Вучића, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије, Зоран Ђорђевић.

Премијер Владе РСМ Спасовски је поздравио представнике српске заједнице у овој земљи, госте из Републике Србије, упутивши најсрдечније честитке поводом великог празника уз искрене жеље за просперитетну будућност двеју пријатељских земаља и успешан наставак традиционално добросуседских односа.

„Са осећањем посебне почаствованости прихватио сам позив да се обратам на овом свечаном догађају поводом празника Сретења Господњег, који је, уједно, и празник државноста Републике Србије“, рекао је Спасовски.

„Догађај на коме присуствујемо вечерас организује се и подршком Владе Републике Северне Македоније и овом приликом поздраваљам и колеге из Владе. Ми смо две блиске и пријатељске земље. Немамо отворених питања. Заједнички смо посвећени унапређењу наше и регионалне сарање“, истакао је премијер РСМ

„Данашњи празник веома је битан за сваког Србина ма где он живео, с обзиром на то да је неодвојив и значајан део његовог националног идентитета и личног достојанства“ истакао је у свом обраћању министар Зоран Ђорђевић. „И више од тога, процес Српске револуције, започет Првим српским устанком, на челу са неустрашивим вождом Карађорђем, а потврђен Другим српским устанком, под руководством мудрог књаза Милоша, крунисан је након три деценије, 15. фебруара 1835. године, када Србија усваја Сретењски Устав један од најнапреднијих европских устава тог времена, који је важио за најисточнији одраз тековина француске буржоаске револуције, чиме је, између осталог, наша отаџбина постала једна од првих држава у Европи у којој је у потпуности званично укинут феудални друштвени систем“, рекао је Ђорђевић.

С обзиром на то, како је подсетио министар Ђорђевић, „уз податак да ће након Првог српског устанка, и други подјармљени православни народи на Балкану поћи путем државног осамостаљења и националне еманципације, а ако имамо на уму да је један од таквих покрета независности и онај народа Северне Македоније, који је смогао снаге да Илинденским устанком 1903. године зада један од последњих снажних удараца отоманском царству на тлу Европе, онда можемо закључити да је процес започет Првим српским устанком, а окончан Балканским ратовима, трајао више од сто година, и био једнако значајан за све православне балканске народе“.

„Према томе, Сретење 1804. године, како за Србе тако и за Македонце, представља битан историјски датум односно догађај који представља прекретницу између робовања страној империјалној култури и слободе европских православних држава и народа, а Сретење 1835. године има свој одраз у савременим напорима и стратешком циљу Северне Македоније и Србије да усвоје модерне европске вредности и постану пуноправне чланице европске заједнице народа“, нагласио је Ђорђевић.

Сретењску свечаност, уз подршку Владе Републике Северне Македоније и Владе Републике Србије, заједнички је организовало 11 српских асоцијација – Уједињена српска заједница, Куманово, Удружење за неговање српских споменика у Македонији, Удружење за промоцију културног наслеђа српске заједнице СРБТЕЛ, Српски културно информативни центар СПОНА, Удружење жена Српкиња, Коло српских сестара, Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“, Тетово, ЖФК/ФК Речица, „СРМА“ – Скопље, Српско друштво „Коштана“ Охрид, Српски центар „Вук Караџић“ Кучевиште и Српски национални савет.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …