srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Дан државности Србије обележен у Трсту

Дан државности Србије обележен у Трсту

Извор: РТС

У петак 15. фебруара, у присуству бројних званица, обележен је Дан дражавности у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту.

Ивана Стојиљковић, генерални конзул у Трсту поздравила је присутне званице и упоредила Србију са дукатом, који је мали, али вредан, па тако је и Србија, само наизглед мала, али пребогата вредношћу свога народа, јавља за Програм за дијаспору Рада Рајић Ристић. 

Захвалила се присутним званицама међу којима је био и градоначелник Трста, Roberto Di Piazza. Градоначелник зе завхалио на позиву и похвалио српске држављане који живе у Трсту. Истакао да је био јако лепо примљен када је боравио у Србији, у Пожаревцу и да је српски народ јако вредан. Такође, међу присутнима, био је и префект Валерио Валенти, као изасланик Владе Италије, заменик председника регије Friuli Venezia Giulia, Ђузепе Петронци, директор Конзерваторијума ,,Тартини“, директор новина ,,Il Piccolo“, 16 генералних и почасних конзула као и бројни угледни привредници од којих многи сарађују са Србијом. Присутни су били и представници српских удружења Видовдан, Слога, Свети Сава, Јелек, Понтес-Мостови…у три регије које су под јурисдикцијом Генералног конзулата у Трсту.

Растко Јанковић, помоћник директора Управе за дијаспору донео је 500 књига из домовине како би их поклонио ученицима допунске школе у Трсту. Он је био присутан на свечаном обелажавању државности, а сутрадан је отишао у црквену општину и даривао књиге.

„Скоро шест година како обилазим нашу дијаспору, до сада нисам имао прилику да упознам наше људе који живе у Италији. Ово је добра прилика јер обележававамо Дан државности, а и Ивана Стојиљковић је нови конзул, па желим да и њој пружим подршку мојим доласком и упознам наше људе који су важни за нашу заједницу. Један од најважнијих разлога посете су и поклон књиге нашој деци која овде иду у школу, од првог до осмог разреда. Донео сам око 500 књига наших писаца, хероја и хероина ћирилице. Најважније је да те књиге читају наши људи, трећа генерација, сада и четврта, да не забораве свој језик, своје писмо.

Важно је да посетимо наше људе, да видимо како су организовани, а држава је ту да им помогне, најпре у очувању језика и идентитета. Трудимо се да одвојимо што више средстава за донацију књига, а имамо и пројекат о допуни библиотечких фондова од 2013. године и ту је већ око 10.000 књига. Отварамо нове библиотеке, сада имамо молбу из Шведске да и тамо отворимо библиотеку. То су за нас јако важни задаци“, истакао је Јанковић.

Tри виолинисткињe Кристинa Ивановић, Драганa Гајић и Миленa Петковић одсвирале су српску и италијанску химну.

Миљана Стевић је отпевала Расти мој зелени боре, Вила са Кошара, Јунаци са Кошара.

Check Also

Просвјетина школа српског језика

После летње паузе СПКД Просвјета Аустрија поново покреће  пројекте и активности у Бечу и широм …