srlaten

Дан државности у Бечу

извор: dijaspora.tv

Поводом Дана државности, aмбасада Р Србије у Бечу је у свечаној сали Дипломатске академије,  организовала пријем  на којем је било присутно око 500 гостију.

prijem1

Позиву амбасадора Србије у Аустрији Пере Јанковића и сталног представника Републике Србије при ОЕБС и другим међународним организацијама амбасадора Вука Жугића, одазвало се око 500 гостију међу којима амбасадори и дипломате у Бечу, представници аустријских институција, Српске православне цркве, угледни Срби и представници српских организација из Аустрије. Међу уваженим гостима били су амбасадор Руске федерације у Аустрији Димитри Љубински и епископ аустријско – швајцарски Андреј.

Интонирањем српске и аустријске химне, у извођењу Јелене Крстић, професорке на музичком конзерваторијуму у Бечу, званично је отворен пријем,  а гости и званице су потом уживали у српским специјалитетима. На великом платну су приказивани филмови о  природним лепотама Србије, а пријем је омогућен захваљујући донаторима.

Дан државности, се прославља у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је, на верски празник Сретење, под вођством Карађорђа, у Орашцу почео Први српски устанак, као борба за ослобођење од турске власти. На Сретење је и 1835. на Великој народној скупштини у Крагујевцу проглашен први Устав Србије познат као Сретењски устав, који је означио и почетак савремене српске државности. Сретење је за Дан државности Србије проглашен 10. јула 2001.године.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …