srlaten

Дан сећања на страдање и прогон Срба

Централна државна манифестација обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба одржана је у Бусијама, насељу у општини београдској општини Земун у којем већину становништва чине избегли Срби из Хрватске и БиХ.

0_Busije-2016

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић поручио на централној државној манифестацији обележавања 5. августа – Дана сећања на страдање и прогон Срба, да „Олуја“ више неће бити јер је Србија довољно јака да брине о свом народу и никоме више неће дозволити такав погром.

1_Busije-2016Вучић је у Бусијама, насељу у општини Земун, у којем већину становништва чине крајишки Срби избегли пред хрватском војском у акцији „Олуја“ 5. августа 1995. године, као и Срби са подручја БиХ, навео да је данас тежак и тужан дан за Србију и Србе.

Желим свим Крајишницима да се извиним што су постојали они у Србији који су у тренутку поменуте злочиначке акције окретали главу од вас и нису довољно бринули о свом народу, рекао је он.

Премијер је додао да кривица никако не припада Крајишницима, већ разним политикама, погрешним и лошим, које су дозволиле нешто што се у овом случају може назвати злочиначким коначним решењем.

Он је нагласио да не верује у колективну кривицу и да за несрећу прогнаних нису криви сви Хрвати, већ појединци.

Колико је таквих, немамо намеру да бројимо. То треба да ураде они сами, поручио је председник Владе и подсетио на то да је Србија то урадила када је реч о онима који су у њено име чинили злочине.

Према његовим речима, одговори хрватским званичницима и слање протестних нота служе управо за то да би се неко у Хрватској коначно постидео због српске крви на рукама и етничког чишћења 1995. године – највећег после Другог светског рата у Европи.

Вучић је Крајишницима, али и осталим Србима, поручио да Србија нема намеру да ћути о ономе што се десило 4. августа 1995. године.
Да ли треба да кажемо да 250.000 људи није истерано, да то није био злочин, да нису никада ни живели они који су побијени и покрштени. Како некоме може да падне на памет да ми Срби то можемо да негирамо, упитао је премијер.

Он је рекао да је српски народ и после 1995. године, кад је мислио да више нема будућности, устао и да је у стању да стоји, још бољи, јачи и снажнији.

Србија је, како је нагласио, велика за све и не треба нам већа територија, већ само јача и стабилнија земља.

Он је Крајишницима поручио да су у Србији добродошли , уз оцену да и Бусије и све што је у том месту изграђено, говори о томе шта је изгубила земља која их је протерала – вредне и пожртвоване људе.

Наша земља је, како је поновио, довољно велика да никога не мрзи, да свакоме пружи руку, али да заборав никада неће добити они који су заборав очекивали.

2_Busije-2016Вучић је нагласио да Србија са Хрватском жели најбоље односе, али да жели да заштити своје људе, истичући да ће држава урадити све што је у њеној моћи да заштити Србе у Хрватској.

„Крајишници, ви сте поново код своје куће и имате чиме да се поносите, ваша кућа је саздана на вашој жртви и то сећање ће трајати вечно, подсећаћемо се сваког 4. августа и Србија и Република Српска“, закључио је премијер.

Председник Републике Српске Милорад Додик позвао је Хрватску на мир, али и поручио да им Срби не могу заборавити колоне прогнаних.
Српски народ је у једном тренутку помислио да је проблем са Хрватима решен, да живимо у миру и да се узајамно поштујемо, међутим, опет је кренуло величање фашиста и злочинаца, истакао је Додик.

Он је поручио да се српски народ опоравио зато што је веровао у Србију, Републику Српску и српски народ у целини.

Додик је, говорећи о највећем прогону Срба у новијој историји, рекао да у Републици Српској има 50.000 избеглих Срба, да су они интегрисани и да су допринели да овај ентитет буде богатији.

ns-Irinej-Busije-2016Патријарх Иринеј, који је служио парастос жртвама, истакао је да се овим молитвеним чином изражава тужно сећање на оне који су морали да напусте своје огњиште и потраже друго место за живот, али и на све оне који су настрадали од злочиначких руку.

Акција „Олуја“ 1995. године имала је за циљ да протера Србе из Хрватске и да је очисти од присуства православних Срба, подсетио је он и додао да оно што се данас догађа у Хрватској представља величање и слављење познатих злочинаца, оживљавање осуђене усташке и фашистичке идеологије.

Нас озбиљно забрињава и ћутање Римокатоличке цркве и њених представника на оваква савремена збивања и на сва досадашња трагична збивања на просторима Хрватске, рекао је патријарх.

Он је указао на то да су Срби и Хрвати, хтели или не, најближи једни другима и зато позвани да граде мир и пријатељство, као и да заједно граде будућност.

Избеглица Јелена Шарић, „девојка из колоне“, исказала је захвалност народу Србије на подршци и хуманости коју су пружили, истичући да је рат многима однео све, а да се свако ко је преживео бори на свој начин.

Манифестација је настављена интонирањем химне „Боже правде“ и одавањем поште за све страдале у погромима над српским народом.

Централној државној манифестацији присуствовали су представници влада Републике Србије и Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других државних органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, дипломатског кора и бројни грађани.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …