srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дани дијаспоре Неготин 2015

У организацији Удружења „Дијаспора Источне Србије“ уз присуство представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова и Општине Неготин и Крајинаца на привременом раду у иностранству, одржани су трећи по реду „Дани дијаспоре“ у Неготину.

Negotin

Манифестација је почела свечаном литургијом поводом славе Удружења и великог православног празника Петровдана, а након тога у сали Скупштине општине Неготин одржана је свечана Скупштина Удружења „Дијаспора Источне Србије“.

У име локалне самоуправе присутне је поздравила мр Даниела Пејчић, која је у Општинском већу општине Неготин задужена за сарадњу са дијаспором.

„Општина Неготин је права адреса на којој сви људи из иностранства могу наћи партнера за разговор о пословној сарадњи са привредним субјектима, било да је реч о инвестирању, заједничком улагању, трговини, туризму или било ком другом виду обострано корисне привредне, образовне, културне и спортске сарадње. Зато позивам све наше људе из дијаспоре да се удруже и где год могу представе „мост сарадње“ између наше општине и било кога ко има интерес за даљи развој наше општине“ – истакла је између осталог у свом обраћању мр Даниела Пејчић.

Боривоје Крекуловић, председник Удружења „Дијаспора Источне Србије“ истакао је да не треба сумњати да ће се наћи инвеститори првенствено међу нашим суграђанима са ових простора у расејању, само треба заједнички договарати и понудити најисплативије пројекте.

„Потребна нам је стимулативна, техничка и административна помоћ Владе Србије и ресорних министарстава, локална самоуправа мора да обезбеди локацију и адекватне пројекте, а дијаспора новац и могућност пласирања производа“ – поручио је Крекуловић.

Вукман Кривокућа, представника Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова нагласио је да је економска сарадња са дијаспором огроман потенцијал за Србију, али нажалост недовољно искоришћен.

Vukman Negotin

„Ми из Управе за дијаспору подржавамо ову конференцију у нади да ће из ових сусрета проистећи конкретни пројекти. Неки пројекти већ постоје овде у Источној Србији и о томе сведоче наши људи који су инвестирали у аграр, како у произвоњу здраве хране, тако и у друге гране пољопривреде. Ми се надамо да ће дијаспора, а има их много и оних који се припремају да уложе новац у развој овог краја, да буде покретач привредног развоја у једном одређеном периоду. Општине морају да имају своје конкретне понуде које ће понудити потенцијалним инвеститорима из дијаспоре“ – рекао је Кривокућа у свбом обраћању присутнима.

Тема овогодишњих Дана дијаспоре у Неготину била је „Производња органске здраве хране и инвестирање у аграр“, па је током радног дела Скупштине, Дејан Стефановић, члан Општинског већа општине Неготин задужен за пољопривреду и стручњак ПССС Неготин говорио о органској пољопривреди.
Своје успешне пројекте представили су и Драган Радуловић из Црномаснице који је након повратка из Норвешке почео да се бави виноградарством и Станоје Констандиновић повратник из Словеније који је презентовао своју производњу органског брашна и хлеба.

Представљена је и успешна инвестиција фирме NTS Food d.o.o, која је засадила воћњак по најсавременијим методама.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …