srlaten

Дани јоргована у Лиону

извор: dijaspora.rst.rs 

У Лиону су одржани „Дани јоргована“ под покровитељством Министарства иностраних послова Србије и уз помоћ града Краљева, Скупштина дијаспоре Срба југа Француске. За Програм за дијаспроу Јавног сервиса Србије извештава из Француске извештава Владан Јочић.

monografija
извор: dijaspora.rts.rs

Читава долина јоргована, коју је српски краљ Урош даровао француској принцези Јелени Анжујској, није само најоригиналнија средњевековна изјава љубави већ и 9 векова старо сведочанство о пријатељству два народа. Министарство иностраних послова Републике Србије препознало је квалитетну идеју града Краљева да овим чином промовише Србију у Француској и помогне опоравак краљевачке привреде, а Скупштина Срба са Југа Француске потрудила се да ту идеју спроведе у дело.

Под високим покровитељством Министарства иностраних послова Србије и уз помоћ града Краљева, Скупштина дијаспоре Срба југа Француске је од 13. до 15. јуна организовала Дане јоргована у Лиону. Након поздравне речи председника Скупштине Милована Јовановића и осталих  гостију, најпре је одржано вече српског фолклора  и музике  уз ансамбле из Француске и Швајцарске, оркестар трубача и средњевековне одоре.

Дан касније су на споменик српским ратницима крај Лиона положени венци јоргована, а у понедељак представљени културни , научни и привредни потенцијали сарадње двеју земаља. Српску делегацију примио је градоначелник елитног, ВИ лионског арондисмана Паскал Бланш и доделио им медаље града Лиона. Ни конкретни резултати нису изостали:

„Кренимо од почетка прагматично. Најпре Србију можемо укључити у франкофоне активности у Лиону, а на бази узвратних посета иницирати ефикасну сарадњу привредника Србије и нашег региона, који је по значају шести у Европи“, изјавио је Бланш за РТС.

Краљево и Сан Фуа и Лион су градови – побратими. Боравак у Лиону градоначелник Краљева Томислав Илић је искористио како би са Французима продубио већ започету сарадњу:

„Договорна је сарадња са француском децом која це доћи у Краљево, а и наша деца ће посетити општину Сен Фуа. Наставићемо и сарадњу у домену здравства, наши лекари ће овде доћи на усавршавање“, каже он.

Свеобухватна монографија, посвећена долини јоргована и историјату српско-француског пријатељства, представљена је и директору библиотеке Универзитета у Лиону Марку Мартинезу, који је предложио више могућности за научну сарадњу и промоцију Србије.

Очигледно, промоција културе сећања, отворена овом манифестацијом, наговестила је озбиљне капацитете у будућности. Сумирајући резултате Дана јоргована у Лиону, начелница одељења за миграциону политику, дијаспору и социјалне споразуме при Министарству иностраних послова Републике Србије др Љиљана Никшић за РТС каже:

„Реакције које сам у Лиону видела су веома позитивне. Французи су благонаклони према свему што је културолошко повезивање, а култура сећања коју промовишемо може да буде spiritus movens и од велике важности за колективну меморију народа. Уколико успете да направите један амбијент разумевања, пријатељства и поверења – онда и економија и политика лакше прођу.“

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …