srlaten

Дани преображења Срба у Румунији

„Дани преображења Срба у Румунији“ у Темишвару, Старој Молдови и манастиру Базјаш у периоду ове године одржани су  од 17. до 19. августа, у организацији Савеза Срба Румуније под подршком Генералног конзулата Републике Србије у Темишвару. Овогодишњи добитник „Велике базјашке повеље“ за допринос српском песништву је песник Стеван Тонтић.

„Дани преображења Срба у Румунији“ је значајна књижевна манифестација српског расејања коју Савез Срба Румуније у сарадњи са Генералним конзулатом Републике Србије традиционално организује. Манифестацију су подржали Департман за међуетничке односе Владе Румуније и Град Вршац.

Циљ манифестације је неговање српског језика и очување савременог српског књижевног израза у расејању, а ове године су учествовали писци из Р. Србије, Румуније, БиХ, Р. Словеније, Француске републике, Мађарске и СР Немачке.

Манифестација је свечано отворена 17. августа о.г. у 11 сати конференцијом за медије у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, на којој су се присутнима обратили Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, Његово преосвештенство г. Лукијан, Еписком будимски и администратор темишварски, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, Славољуб Гвозденовић, почасни председник Савеза Срба Румуније, Драган Станић, председник Матице српске, Роберт Шербан, потпредседник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније и песник Стеван Тонтић, овогодишњи добитник „Велике базјашке повеље“ за допринос српском песништву широм матице и расејања.

Након Жупаније Тимиш, књижевни и културни програм „Дани преображења Срба у Румунији“ је настављен у Жупанији Караш-Северин, Дунавској клисури и Пољадији, у којима живи српско становништво (Стара Молдова, Белобрешка, манастири Базјаш, манастир Златица). „Велика базјашка повеља“ је додељена српском песнику Стевану Тонтићу, након вечерње литургије 18. септембра у манастиру Базјаш, који је према народном предању пре осам векова основао Свети Сава, а сматра се једним од извора српске духовности. У оквиру манифестације припремљено је више књижевних и културних програма, међу којима и  округли сто о антологији „Откривање Срба у Румунији“, као и  три међународне вечери поезије од којих је једна одржана у српској православној цркви у Белобрешки.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …