srlaten

Дани Преображења Срба у Румунији 2017.

У Темишвару одржана књижевно-духовна манифестација ,,24. Дани Преображења Срба у Румунији“.

На свечаном отварању, гостима манифестације, међу којима су били представници Савеза Срба у Румунији, Његово Преосвештенство Епископ будимски и администратор Епархије темишварске Господин Лукијан са свештенством, истакнути српски књижевници из дијаспоре и региона као и други угледни представници српске заједнице у Румунији, обратили су се генерални конзул Републике Србије, Владан Тадић, председник Темишварске подружнице Удружења књижевника Румуније, Корнел Унгуреану, председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, књижевник и бивши посланик Парламента Републике Румуније, Славомир Гвозденовић и овогодишњи добитник ,,Велике базјашке повеље“, Радомир Уљаревић.

Пригодним говорима, указано је да ,,24. Дани Преображења Срба у Румунији“ представљају најзначајнију књижевно-духовну манифестацију српског расејања у Румунији, коју већ више од две деценије, традиционално организује Савез Срба у Румунији, у сарадњи са Департманом за међуетничке односе Владе Републике Румуније и Генералним конзулатом Републике Србије, уз подршку Града Вршца.

Ова манифестација традиционално окупља књижевнике, који стварају на српском језику, а састоји се од неколико књижевних вечери, културних дешавања и међународног симпозијума посвећеног капиталним књиженим делима српског расејања. Циљ манифестације је очување српског језика, културе и традиције српског народа, као и неговање и промоција књижевног израза на српском језику у расејању.

У оквиру манифестације, 18. августа, у порти манастира Базјаш, свечано је уручена ,,Велика базјашка повеља лауреату Радомиру Уљаревићу, српском писцу из Црне Горе, док је 19. августа Преображењску свету архијерејску литургију служио Негово Преосвешетнство господин Лукијан. Представљен је и рад СПКД ,,Просвјета“ – одбора у Аустрији“.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …