srlaten

Дани Преображења у Румунији

Дани преображења, једна од највећих културних манифестација Срба у Румунији, коју већ традиционално организује Савез Срба у тој земљи, одржава се у периоду од 13. до 19. августа у Темишвару, Базјашу, Соколовцу и Белобрешки.

savez-srba-u-rumuniji-logo

Овогодишње, 22. издање Међународне манифестације Дани преображења почели су у Темишвару отварањем Преображењске ликовне колоније у Српској кући и изложбом Књижевници у филателији и картографији, аутора Љубомира Степанова.

Представљајући садржај и програм једнонедељне манифестације у разговору за Програм за дијаспору РТС-а директор за медије у Савезу Срба у Румунији др Рајко Корња истакао је да је сваки дан испуњен различитим културним дешавањима у којима учествује велики број стваралаца из свих културних области, не само из Румуније већ и матице Србије.

У оквиру обележавања положено је цвеће на споменике српским великанима са овог подручја Доситеју Обрадовићу и Милошу Црњанском.

Програм Дана преображења обухвата различите  изложбе, међународне књижевне сусрете, округле столове и богат музички програм.

Посебан догађај је уручење високог књижевног признања српске дијаспоре Велика базјашка повеља песнику Душку Новаковићу у порти манастира Базјаш, који је према предањима основао Свети Сава пре осам векова, рекао је Корња.

За последњи дан манифестације предвиђен је обилазак манастира Златица и Кустић, као и полагање венаца палим српским војницима на споменик у Соколовцу.

 

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …