srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дани Србије и српске културе у Паризу

извор: РТС

У Француској се ових дана не прича само о нашим тенисерима већ и о музичарима, глумцима и сликарима. У Паризу су отворени Дани Србије и српске културе који ће ове године трајати месец дана.

Париз, град уметности, музике и ове године по 11 пут је био домаћин Дана Србије и српске културе. Програм који ће овог пута трајати готово месец дана свечано је отворен у резиденцији наше амбасаде. На свечано отварање резиденције амбасадора Србије у Паризу стигли су уметници не само из Београда, већ и из целе Француске, али и Италије и Перуа.  Програм је започео ансамбл Свилен конац са професором Петром Гојковићем из Париза, изворну традиционалну српску музику у савременим аранжманима представила је певачко друштво Прело из Београда, а публика је упознала и наше музичара из расејања пијанисткињу Татјану Вратоњић која већ годинама живи и ради у Италији, а из далеког Перуа стигао је виолиниста Иван Кундичевић. А у име наших успешних спортиста публику су поздаравиле Милица Мандић и Ивана Максимовић, које су нам прошле године са олимпијских игара донеле златну и сребрну медаљу.

На отварање Дана српске културе у Париз су из Београда стигли  и представници Владе Републике Србије. Растко Јанковић помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором сматра да су овакви сусрети веома важни за везу дијаспоре и матице, јер како је рекао ова манифестација представља нашу културу у најбољем светлу. Париз је центар,трећа дијаспора по важности, која је добро организована.

Међу гостима свечаног отварања Дана Србије у Паризу наши људи који живе у Француској али и њиохови пријатељи и Французи који су желели да нешто виши чују и сазнају о традицији и култури Србије.

Ромео Милошевић, потпредседник Савеза Срба Француске је рекао да су се сви Срби из Париза одазвали овом позиву, као и Французи, који су су дошли нас обиђу и уједно и да се упознају са овим данима културе.

Програм је настављен у Културном центру Србије у Паризу, концертом Ивана Кундичевића који је у далеком Перуу низ година био професор на конзерваторијуму концерт мајстор њиховог синфонијског националног оркестра и пијанисткиња Татјане Вратуњић, која већ дуго живи и ради у Италији.

Комад француског писца у извођењу глумаца Народног позоришта из Београда Мали брачни злочини, Ерика Емануела Шмита на Данима српске културе у Паризу.  Глумци Народног позоришта после дуго година пред нашом публиком у Паризу. Комад Мали брачни злочини био је прави избор за гостовање на које се дуго чекало.

Да је нашим људима који живе далеко од домовине овакав програм заиста потребан показао је и наступ певачког друштва Прело из Београда. Девојке из ове етно групе које српске традиционалне песме изводе у савременим аранжманима концерт су започели испред Културног центра Србије у Паризу, где су изазвале одушевљење публике која је затим испунила салу нашег културног центра.

Дах Србије у наш културни центар у Паризу донела је и изложба рукотворина и презентација српских специјалитета, који је приредила Славица Лорон, која већ деценијама живи у Француској. Дани Србије и српске културе у Француској се настављени су током викенда. Причало се о ћирилици, одржана је и дечија представа, а за Дан музике испред Културног центра у Паризу представљени су и наши музичари.

Check Also

Изашла Мала новозаветна читанка под покровитељством Управе

Из штампе је изашла књига са одабраним причама из Светог писма и њиховим тумачењима професора …