srlaten

Дани Србије и српске културе у Паризу

Извор: Савез Срба Француске

Седамнаести ,,Дани Србије и српске културе у Паризу“, одржани су од 24. јуна до 8 јула 2019. године, у Паризу а по први пут у просторијама француских институција, у организацији Савеза Срба Француске и удружења ,,Синги Арт“, а под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

У париској сали региона Ил де Франс, 24. јуна, одржана је мултимедијална презентација Србије, коју су свечано отворили представници српске дипломатије на челу са конзулом Р. Србије у Паризу, Иваном Станковић и амбасадором Р. Србије при Унеску, Тамаром Растовац, а такође присутне су поздравили и председник Савеза Срба Француске, Ђуро Ћетковић и потпредседник Ромео Милошевић. Уз изразе дубоког поштовања, скуп је поздравио и потпредседник региона Патрик Карам. Након извођења химни обе државе, приказан је филм „Косово кроз векове“ и ,,Марш победе“, нашег режисера Миомира Микија Стаменковића. У наставку програма изведене су традиционалне српске песме у извођењу оркестра „Шљивовица“,  уз пратњу два париска културно-уметничка друштва ,,Извор“ и ,,Бисери“. На крају програма одржана је мини ревија са мотивима Косова и Метохије у организацији „Евро Жена“ и презентација туристичких дестинација у Србији.

Обележавање Видовдана 28. јуна, одржано је у општини петнаестог арондисмана. После извођења химни обе земље, присутне је поздравила водитељка програма, Драгана Пајовић, а затим је скуп поздравио председник општине Филип Гујон а после њега и амбасадор Р. Србије, Наташа Марић.

,,Односи између Француске и Србије су историјски јаки и веома драгоцени. Наши народи су везани и крвљу у заједничкој борби током Првог светског рата, а ова света веза се наставила и касније. Живело пријатељство између Француске и Србије – поручио је Филип Гујон, председник општине петнаестог арондисмана. У оквиру програма су наступили солисти Народног позоришта из Београда, Тања Андреић и Драгослав Бајић као и Богословски хор из Призрена.

У преподневним часовима, 29. јуна, одржана је комеморација жртвама из Првог светског рата на гробљу „Тије“, где су били присутни представници Амбасаде Р. Србије и Удружења потомака, које је предводио адмирал Лакаји. Истог дана од 19 часова, у париској општини Сурен, одржан је концерт посвећен српском композитору Драгиши Недовићу. Присутни су имали прилику да уживају у изузетној презентацији „ШУМАДИЈЕ И ПОМОРАВЉА“ кроз музику и фотографију.

Проф др. Драган Батавељић одржао је кратко предавање о српском композитору, Драгиши Недовићу који је аутор најпеванијих песама као на пример: Стани, стани, Ибар водо, У лепом граду Вишеграду, Лепе ли су, нано, Гружанке девојке и др.

У галерији Арт Кад, од 2. јула до 8. јула одржана је изложба фотографија  „Шумадија и Поморавље, душа Србија“, на којој је представљена и монографија са истим насловом .У уметничком програму наступио је хор Богословске школе из Призрена и Славољуб Стевић, солиста из Париза.

Присуство многобројне француске публике као и српске дијаспоре, доказало је да се овакве манифестације морају наставити, нарочито када се у обзир узме и традиција коју ова манифестација има, већ седамнаест година.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …