srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дани Србије и српске културе у Паризу 2017.

Манифестација „Дани Србије и српске културе“ одржава се петнаести пут у Паризу, у организацији Савеза Срба Француске и Асоцијације Балкан Омнибус, а под покровитељством Министарства културе и информисања републике Србије и Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону .


Манифестација је отворена у Културном центру Србије у Паризу, културно уметничким програмом и презентацијом Србије кроз туристичке понуде и изложбом рукотворина. Присутне госте поздравила је конзул Србије Нина Величковић, а манифестацију је свечано отворио председник Савеза Ромео Милошевић. Водитељски пар Катарина Хршум и глумац Микица Петронијевић подсетили су присутне на досадашњу сарадњу са институцијама и појединцима који су допринели да манифестација траје  већ петнаест година. Мадам Пиано и њен Етно састав, као и Етно квинтет Петра Гојковића одржали су мини концерте.

Другог дана манифестације, захваљујући изузетној сарадњи Савеза са Француским институцијама у сали региона Ил д Франс обележен је Видовдан. Мадам Валери Пекрес, председник региона  отворила је друго вече манифестације а након ње на свечаној бини скуп су поздравили Патрик Карам, вице председник Ил д Франса, амбасадор Дарко Танасковић, Дијана Иванчић, министар саветник, адмирал Хенри Лакаи и Ромео Милошевић, председник Савеза Срба Француске. Приказан је документарни филм „Од Немањића до данас“ и етно групу Мадам Пиано која је одржала концерт на тему Српска мелодика и традиција. Приређен је програм српских игара, које су извели КУД Младост и КУД Абрашевић. Одржана је ревија модне куће „Мона“.


Трећег дана манифестације у сали „Гранд Рекс“ приказан је филм о Косову, Хришћанство у опасности. Уз многе научнике и историчаре који су говорили у филму у сали ове престижне куће, уводну беседу дали су протагонисти филма режисер Еди Викен, Никола Милошевић као и амбасадор Дарко Танасковић, Патрик Карам, и Ромео Милошевић. У петак 23 јуна  у галерији Гкиго Арт одржана је изложба фотографија младог аутора Марка Гојковића.

Комеморација на гробљy Тије обављена је у суботу 24 јуна у 12ч. Опело је држао Прота Никола у име парохије Свети Сава, а венце су положили аташе за војску пуковник Мирослав Николић, конзулка Нина Величковић, почасни председник Савеза Срба Милисав Алексић, Влада Вук Стефановић ,председник удружења потомака Краљ Петар први и Стана Билбија.

У свечаној сали Културног центра Србије изведена је музичка поема „Цигани се враћају са неба“ аутора Властимира Станисављевића Шаркаменца.

Одржане су две позоришне представе уз музички програм талената из школе Јелена Анжујска. Прва представа о Милутину, а затим „КАД ЈЕ НУШИЋ БИО МАЛИ“ изведена је у цркви Света Петка на Бондију. Уз благослов проте Жељка изведене су две моно драме у простору међу фрескама и иконама.Прикупљена је и хуманитарна помоћ за децу ометену у развоју.

Check Also

Апликација „Квиз знања из српске културе“

Министарство културе и информисања Републике Србије представило је апликацију за мобилне телефоне: „Квиз знања из …