srlaten

Дани српске културе у Истри

У организацији Заједнице Срба у Истри и Српског културног друштва ,,Просвјета“ – Пододбора Умаг, у периоду од 16. до 18. августа, одржани су ,,9. Дани српске културе у Истри“.

Учесници манифестације били су КУД ,,Злакуса“ из Злакусе, код Ужица, певачка и инструментална секција ,,Завичај“ из Злакусе, трубачки оркестар Ивана Јовановића из Ужица и сликари Василије Терзић и Милош Клишић. У оквиру манисфестације, удружење ,,Завичај“, представило је туристичку понуду, народну ношњу, традиционалне обичаје, грнчарију и кулинарске специјалитете из Злакусе.

На свечаном отварању манифестације, 16. августа, у Пули, присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Загебу, Мира Николић и генерални конзул у Ријеци Горан Петровић. Aмбасадор Николић је истакла да се презентовањем и промовисањем српске културе у Хрватској, чува и негује мултикултуралност и културна разноликост, што доприноси очувању националног идентитета. Напоменула је да је Република Србија посвећена развоју и јачању добросуседских односа, регионалне сарадње и стабилности. Такође је изразила очекивање да ће се све тешкоће у односима између Србије и Хрватске, решити путем дијалога, укључујући и питање мањина. На градском тргу ,,Форум“ у Пули, било је присутно више од 500 грађана и туриста, који су са великим интересовањем испратили програм манифестације.

На свечаном отварању манифестације, 17. августа, у Умагу, присуствовао је генерални конзул у Ријеци, Горан Петровић, који је истакао да су народи који забораве своју историју, осуђени на нестајање. Позвао је представнике српског народа у Хрватској да негују српски језик, ћирилично писмо и културу. Након свечаног отварања, на Тргу слободе у Умагу, наступили су гости из Србије, представљајући свој културно-уметнички програм. Манифестација је завршена 18. августа, одржавањем програма на Тргу Маршала Тита у Ровињу.

Одржавање манифестације помогло је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …