srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дани српске културе у Крању

Извор: Миодраг Кондић, КД ,,Брдо“ Крањ

Од 17. до 19. октобра 2019. године, у организацији КД Брдо у Крању, одржани су петнаести Дани српске културе. Највећи пројекат овог друштва је отворен свечаном академијом поводом 25 година активног рада, а свечаност се одвијала у просторијама Градске општине Крањ.

Свечану академију су својим присуством увеличали гости, представници града Крања: градоначелник Матјаж Раковец и његов замјеник Јанез Черне. Испред Амбасаде Републике Србије присуствовале су њена екселенција Зорана Влатковић и конзул Ивана Јакшић Матовић. Амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Словенији Милорад Живковић је такође са радошћу дошао да увелича значај овог скупа. Свечаној академији је присуствовао и Владимир Котуровић из Министарства спољних послова Републике Србије представљајући Управу за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Као представник Српске православне цркве, која обележава 800 година своје аутокефалности, био је присутан протојереј-ставрофор Будумир Галамић, први парох крањски. Као свечани гости, а касније и говорници, били су присутни и проф. Др Душко Певуља, редовни професор Филолошког факултета на Катедри за српски језик и књижевност у Бањалуци и др Златко Јурић, песник, а тренутно обавља функцију шефа кабинета министра у Влади Републике Српске. Свечану академију је у свечарски облик поставила глумица, проф. мр Рената Агостини која долази са Академије уметности Универзитета у Бањој Луци. Рената је посебне поздраве упутила присутнима: председнику Савеза српских друштава у Словенији, господину Златомиру Бодирожи, председнику Савеза Срба у Словенији господину Марку Сладојевићу, као и осталим представницима културних организација те представницима медија.

У уводној речи је г-ђа Агостини у име КД Брдо изразила захвалност за подршку пројекта Градској општини Крањ, Јавном фонду за културне дјелатности Републике Словеније и Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

За богатији сценски угођај се својим уметничким вештинама потрудила проф. мр Рената Агостини у сарадњи са мешовитим певачким ансамблом КД Брдо. Хармоникаш Дејан Косић се такође представио поскочном музичком тачком.

Сви уважени гости су говорили на свечаној академији, градоначелник Матјаж Раковец је први поздравио све присутне упућујући честитке за јубилеј који слави КД Брдо истичући да Срби у Крању могу служити за узор другим заједницама. Казао је и да је одушевљен начином како чувамо везу са прецима додавши: »Драго ми је да сте постали дио нас.«

У наставку су своје честитке поводом двадесетпетогодишњице кроз обаћање присутнима упутили остали присутни уважени гости. Проф. др Певуља се са пригодним говором обратио присутнима, нарочиту захваланост је указао градоначелнику Крања због спомињања побратимских односа између града Бањалуке и града Крања, видећи то као угодан разлог да се добра сарадња настави. С обзиром да проф. Певуља добро познаје рад друштва истакао је бројне појединости које су биле примерене за догађај. Беседник је похвалио рад КД Брдо казавши да догађаји које приређује ово Друштво могу бити приказани на било којој страни света где се негује Српски језик и култура и да се их као таквих ниједна средина неби постидела.

Говор председника друштва, Митра Вујиновића је био изузетно дирљив јер је као један од оснивача друштва о деценијама рада говорио са много осећања. Вујиновић је током Дана српске културе више пута рекао: »Искрено и од срца се захваљујем свима заједно у име КД Брдо, а и у своје име за све честитке које смо примили поводом 25 година деловања друштва«. Председник је користио прилику да се захвали свим установама, организацијама, медијима, члановима и осталим појединцима који су допиносили и доприносе расту друштва.

Тродневне догађаје су пратили бројни медији, а специјални гости и медијски покровитељ је била Телевизија српске дијаспоре из Минхена. Телевизија је основана на иницијативу привредника, иницијатора и покретача бројних хуманитарних акција, Далибора Вишића. Циљ ове телевизије је повезивање и ојачавање српске дијаспоре, промовисање културе и традиције, као и помоћ исељеницима приликом интеграције у европско друштво.

Други дан у низу је био посвећен осмовековној самосталности Српске православне Цркве. Беседници књижевне трибине која је одржана у Културном дому Предосље су били проф. др Душко Певуља и проф. др Златко Јурић. Међу бројним посетиоцима књижевне трибине су били присутни и протојереј-ставрофор Будумир Галамић, те председник ССДС Златомир Бодирожа.

Поред тематски приређених беседа проф. др Јурића и проф. др Певуље битно је истаћи да је уз помоћ проф. Певуље и г-ђе Данке Делић приређена и штампана брошура на 30 страна која остаје као трајно обележје приређене књижевне вечери. Брошура је у ауторском власништву КД Брдо, а била је на располагању посетиоцима трибине бесплатно.

Петнаесте Дане српске културе у Крању крунишу два битна догађаја, осмовековна самосталност СПЦ и двадесетпетогодишњица КД Брдо. Други део вечери, након одржане трибине је добио свечарско рухо у фолклорно обојеном духу у традиционалној манифестацији Песма рода мога. Певачко вече је било шаренолико, наступила је мушка и женска певачка група КД Брдо, гости из Радовљице КПСХД Вук Караџић, гости из Републике Српске певачка група Синови Козаре из Турјака, те драги гости из Србије, КУД Димитрије Котуровић. Програм је садржао осам тачака, а на самом крају је водитељ програма Миодраг Кондић замолио потпредседника друштва Милана Гламочанина да му се придружи на бини како би уручио захвалнице представницима наступајућих група. Након културног програма дружење се наставило у просторима Друштва у Крању.

Разиграна младост, препознатљива фолклорна манифестација је била уједно и завршница тродневног пројекта Дана српке културе. Фолклорни програм са почетком у 19 часова је одржан у дворани Културног дома Примсково. Познато име када је фолклор у Словенији у питању, господин Звоне Гантар, уручио је дар КД Брдо честитајући на протеклом успешном раду. Председник КД Брдо Митар Вујиновић указује захвалност за дугогодишњу сарадњу и несебичну помоћ ФС Сава из Крања, када је фолклор у питању.

Културни програм је био јако динамичан и разноврстан. У низу тачака су се поред свих ансамбала КД Брдо публици прeдставили и гости КПСХД Вук Караџић из Радовљице, СКУД Понтес Мостови из Трста, КУД Божур из Љубљане, СКУД Видовдан из Љубљане и КУД Димитрије Котуровић из Београда, како мешовитим певачким, тако и фоклорним ансамблом. Сви извођачи су задивили публику, а нарочит утисак је оставило КУД Димитрије Котуровић оправдавши име и чињеницу о пола века постојања.

Рад фолклорне секције Културног друштва Брдо је у протекле три године руководио Срђан Крговић. Овогодишња ,,Разиграна младост“ је дочекала пионира фолклора у КД Брдо, сада уметничког руководиоца, кореографа, потпредседника друштва Милана Гламочанина. »Пресрећан сам да нисмо изгубили кормило, драго ми је да нам полази за руком да приредимо овакве догађаје у трајању од три дана и коначно је време да направимо једну добру забаву и славимо«, рекао је Гламочанин задовољан квалитетом одржаних догађаја.

Check Also

Завршена обука из веб новинарства за новинаре и представнике удружења из региона

Осморо новинара и представника удружења из региона завршило је једномесечни курс веб новинарства који је …