srlaten

Дани српске културе у Крању

Српско културно друштво ,,Брдо“ из Крања, које делује у оквиру Савеза српских друштава Словеније, организовало је од 22. до 25. новембра 2017. године, традиционалне 13. Дане српске културе у Крању.

Манифестацију је отворила конзул Ивана Јакшић Матовић, испред Амбасаде Републике Србије у Љубљани. Првог дана програма, 22. новембра, представљени су стари занати као чувари културно историјског наслеђа а одржано је и вече српског кулинарства. На почетку вечери представила се Драгана Мијатовић из Републике Српске, која је изложила своје радове ,,Змијанског веза“, уврштеног на УНЕСКО листу светског културног блага. Затим је Драган Петрић показао како се ручно израђују гусле, којим материјалом и алатом.

Другог дана програма, 23. новембра, одржана је књижевна трибина под називом ,,Знамења српске средњовековне културе“, након које је изведена стенд ап комедија Саше Пантића, глумца из Републике Србије.

Дана 24. новембра, одржано је вече традиционалне песме ,,песма рода мога“ у Културном дому Стражишче док је манифестација је затворена у Културном храму Игнација Борштника, 25. новембра, фолклорном манифестацијом ,,Разиграна младост“.

Пројекат је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

  

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …