srlaten

Дани српске културе у Швајцарској

У Цириху од 18. до 27. септембра траје манифестација  под називом „др Арчибалд Рајс – Дани српске културе у Швајцарској“. Организатор је Српски културни савез Швајцарске уз финансијску подршку Министраства иностраних послова Републике Србије – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Swiss
извор: skicmalta.com

Манифестација је отворена у општини Цирих у храму Успење Пресвете Богоридице на Швамедингену. Програм је отворила Виолета Алексић, цитирајући речи Арчибалда Рајса.

„Народ вам је храбар и његова храброст сеже до јунаштва. Могу то са правом да кажем јер сам гледао ваше војнике, а они нису били ништа друго до сам народ.“

Звонко Јовановић, координатор пројекта и Бобан Петровић, председник Српског културног савеза Швајцарске, обратили су се двојезично посетоцима, након чега је скуп благословио свештеник Мирослав. Госте је поздравила амбасадорка Србије у Швајцарској др Снежана Јанковић.

„Припала ми је част и задовољство што могу отворити и поздравити све вас на оваквом скупу који није само још једна манифестација наше дијаспоре, већ историјски моменат нашег народа. Захваљујем организаторима на труду и жељи да покажемо Швајцарској нашу културу и да споменемо човека који је за српски народ био изузетно важан“, рекла је амбасадорка Јанковић.

Истакла је да бројна дијаспора у Швајцарској чува на најбољи начин своју културну баштину што је изузетно важно за наша поколења. Присутни су били и генерални конзул Зоран Јеремић као и Душан Видаковић, председник компаније Nidda Verlag.

У програму је учествовала сопранисткиња Данијела Бјелица и Љуба Манасијевић, који је извео програм духовних песама. Приказан је филм о првом светском рату и предавање Луке Николића.

У суботу 19. септембра организована је посета гробу Милене Марић Ајнштајн и концерт Љубе Манасијевића и Данијеле Бјелице у просторијама КУД-а Коло Баден.

Фудбалски турнир у част Арчибалда Рајса одржан је 20. септембра. У Српском културном друштву у Дибендорфу истог дана одржана је Калиграфска школа Тање Јанковић из Београда.

Манифестација се наставља и наредног викенда, тачније од 25. до 27. септембра, када ће се сусрести српски и швајцарски привредници.  У суботу, у српској амбасади у Берну заказано је откривање бисте др Арчибалда Рајса, након тога ће се оформити друштво швајцарско-српског пријатељства – Др Арчибалд Рајс у Венингену.

Више о догађају прочитајте на сајтовима СКИЦ Малта и Српског културног савеза Швајцарске.

 

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …