srlaten

Дани српског филма у Хелсинкију

Манифестација ,,Дани српског филма“ одржана је по осми пут, од 26. до 28. октобра 2018. године у хелсиншком биоскопу К-13, у организацији Српско-финског друштва а уз помоћ Филмског центра Србије и Амбасаде Србије у Хелсинкију.

Ове године су се на програму нашли играни филмови ,,Реквијем за госпођу Ј.“ Бојана Вулетића, ,,Влажност“ Николе Љуце и ,,Бандити у потрази за мамом“ Косте Ристића, као и документарни филмови ,,Зашто је Драган направио оркестар“ Николе Спасића и ,,Отворених очију“ Марка Новаковића. Гости фестивала су били редитељи Никола Љуца и Коста Ристић.

Фестивал је отворен обраћањем амбасадора Саше Обрадовића, који је истакао значај очувања ове већ традиционалне филмске ревије као гаранта присуства наше уметности на финској културној сцени.

Филмове је ове године погледало око 200 гледалаца, мећу којима је било највише Срба, Финаца, грађана из региона бивше Југославије и око 20 дипломата (међу којима су били и амбасадори Литваније, Пољске, Чешке као и саветница председника Владе). Међу публиком, највише је било младих.

Пројекат ,,Дани српског филма“ подржан је од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …