srlaten

Дани српског културног стваралаштва у Хрватској

Извор: РТС

Осамнаесту годишњу смотру културног стваралаштва Срба у Хрватској, тачније Срба са простора Славоније, Барање и Западног Срема, отворио је у Дарди председник СКД Просвјете Чедомир Вишњић.

dani srp kulture u dardiЗначај ове манифестације која у себи сажима резултате рада на подручју културног аматеризма српске заједнице, огледа се, пре свега у очувању идентитета некада конститутивног народа у Хрватској претвореног данас у националну мањину.

„Један од наших циљева, ако се тако можемо изразити, је „скупљање“ времена. Ова мањина која мора признати да јој капа живот и енергија, односно да јој се смањује број. Скупљање времена, тј. одржавање традиције, одржавање континуитета, крупнијих догађаја, кроз различите облике културног и политичког живљења, суштински битно. Посебан смисао има и рецитаторско вече, и књижевно вече, и драмска секција, али кључни смисао је управо сама манифестација. Из године у годину, деценију по деценију, упорно, да се покаже да нисмо од јуче и да нисмо случајно“, каже Чедомир Вишњић.

Управо из разлога што се у рекама људи који свакодневно одлазе у западне земље налазе и Срби, и што, како је Вишњић описао живот српске заједнице у Хрватској полако капа, неопходно је неговати оно што чини посебним у односу на друге народе. То се, између осталог, чини оваквим културним манифестацијама.

„Суштински је битна сарадња централе у Загребу и наших пододбора и координација. Јединство, енергија са терена и из центра је оно што може допринети да млади човек, са завршеном средњом школом, који седне у аутобус за Немачку или Ирску, да руксак идентитета понесе са собом. Па и кад дође преко лета, или да види на интернету, да постоји ћирилица, да види шта је српска култура и да свој идентитет задржи. То је мисија Просвјете и улога оваквих манифестација који се у овом тренутку изражавају кроз вољу људи да оваквих манифестација буде“, каже Вишњић.

Осамнаести Дани српске културе отворени су у Барањи где су пригодном културно-уметничком програму, право освежење били наступи оперских великана из Осјека и младе Браниславе Подрумац.

„Бранислава је Дарђанка, потекла је одавде, воли доћи у Дарду. Њен распоред јој је дозволио да дође, била је слободна, а и иначе, када је из КУД-а позову, она се одазове јер цени место из ког је потекла, а на овај начин пуни своје батерије“, каже Мирко Марковић, председник СКД Просвјета у Дарди.

У Дарди су оперским гласовима најављени дани испуњени културним дешавањима. Како ова манифестација има међужупанијски карактер, целокупни програм одржавао се на подручју вуковарско-сремске и осјечко-барањске жупанија.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …