srlaten

Дани Светосавља у Паризу

Прослава дана Светог Саве обележена је низом манифестација у Паризу, у периоду од 24. до 27. јануара. Саветник директора Канцеларије за дијаспору Растко Јанковић присуствовао је Данима Светосавља,Свечаној Светосавској Академији, Светосавском балу и свечаној Литургији у храму Свети Сава на Симплону.

У Амбасади РС у Паризу, Јанковић је са Првим саветником за политичке и културне послове Мајом Раковић и министром-саветником Мирјаном Николић, разговарао о организовању традиционалне манифестације Дани српске културе у Паризу и о актуелним проблемима српске заједнице у Француској. Јанковић се састао и са Зорицом Томић, амбасадорком Србије при УНЕСКО-у, са којом је разговарао о могућој сарадњи у домену културе.

У  сали  Културног центра Србије, 25. јануара одржана је свечана Светосавска Академија. Након Академије представљена су три школска центра допунске наставе у Паризу и  мини  презентација  културних  и привредних потенцијала наше земље.

Јанковић је изјавио да треба учинити све како би Србија и њени талентовани представници, који живе ван своје земље, добили место које заслужују на европској и светској културној позорници.

„Радићемо динамично, неговаћемо дијалог са свима, солидарност, бољу комуникацију него до сада,  промовисаћемо најбоље који су то заслужили  по успеху и раду и то ће бити једини критеријум којим ћемо се руководити.

Сектор за културу Канцеларије за дијаспору  отворен је за све идеје, пројекте, акције у циљу афирмације Србије и  уметности коју стварају наши уметници у дијаспори“, рекао је Јанковић, обраћајући се гостима Светосавске Академије.

Он је поручио да ће Канцеларија за дијаспору и Србе у региону, у сарадњи са надлежним институцијама, системски радити на очувању српског језика и ћириличног писма.

„Уз уџбенике и дидактички материјал, деца не уче само језик, већ се кроз садржај текстова упознају са начином живота у Србији и усвајају разне појмове битне за очување идентитета. Канцеларија поклања таква три комплета допунским школама, а накнадно ћемо послати још пет, које ће допунске школе добити за пар дана“, нагласио је Јанковић.

Светосавски бал на реци Сени у Паризу отворио је балски оркестар под управом Петра Гојковића, а у програму су учествовали  француска шансоњерка Лора Прешак, ансамбл Ренесанс и вокално-инструментална група Гарави сокак.

Међу званицама нашле су се личности из јавног и културног живота Париза, представници дипломатског кора, инострани пословни партнери, представници медија Француске и Србије и представници дијаспоре из Немачке и Холандије.

Прва прослава Савиндана у Француској одржана је 1913. године, тако да је ове године обележена и стогодишњица манифестације. У Француској живи око 120.000 наших људи од којих више од 70.000 у Паризу.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …