srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Деца из дијаспоре код патријарха Иринеја

извор: Вечерње новости

Патријарх српски Иринеј примио је у суботу у згради Патријаршије децу из дијаспоре, учеснике Атлетског кампа РТС-а „Пожаревац 2013“.

фото: Вечерње новости

Патријарх српски Иринеј примио је у суботу у згради Патријаршије децу из дијаспоре, учеснике Атлетског кампа РТС-а „Пожаревац 2013“.

Он је у разговору са малишанима и њиховим пратиоцима рекао да је важно да долазе у отаџбину својих родитеља и да се упознају са традицијом и лепотама Србије.

„Верујем да ће лепоте Србије и лепоте наших светиња остати у вашем трајном сећању“, рекао је патријарх и додао да је важно да знају своје порекло, као и да науче српски језик.

Камп за децу из дијаспоре је круна кроса РТС-а који је одржан током априла, маја и јуна у петнаестак земаља Европе и сада су представници тих земаља дошли у камп „Пожаревац 2013“.

Допутовало је десет екипа из девет земаља, око 80 деце и њихових пратилаца из Шведске, Данске, Немачке, Русије, Мађарске, Румуније, Републике Српске, Хрватске, Грчке.

„У кампу ће бити организоване интерактивне образовне радионице, затим часови матерњег језика, историје, географије, веронауке, обилазак културно-историјских и туристичких знаменитости Браничевског округа и спортске радионице“, рекао је Тањугу оснивач кроса РТС-а, Стеаван Ковачевић.

Он је нагласио да су учесници кампа четврта генерација наше деце рођене у дијаспори.

Покровитељ кампа, који се одржава од 22. до 30. јуна је Министарство науке и технолошког развоја и Град Пожаревац уз подршку Министарства омладине и спорта.

Check Also

Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву

Уз дружење деце и родитеља, у петак 20.11.2020. у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву …