srlaten

Деца из Хрватске на Бадњи дан код председника Вучића

извор: predsednik.rs

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је на Бадњи дан 17 деце српске националности из Републике Хрватскe, која бораве у једнодневној посети Београду, а поводом прославе Божића и поручио им да су српска култура, наше писмо и језик симбол српског индентитета који треба очувати.

фото: Председништво, Димитрије Гол
Малишанима из Вуковара, Боровог села, Ислама Грчког, села Кашића, Ервеника, Уздоља, Загорја, Крњака, Книна и Кистања председник Вучић је, у вили Мир, уручио пакетиће.
Он их је посаветовао да треба да добро уче, да слушају своје родитеље, да се радују животу и да увек и у сваком тренутку гледају како могу да помогну својим комшијама и пријатељима без обзира на нацију и религијску припадност.
„Наше ћирилично писмо је део нашег идентитета и треба да га чувате и користите подједнако као и латиницу“, рекао је председник.
Председника Вучића је у разговору са децом српске националности из готово свих крајева Хрватске, где живе Срби, пре свега Далмације и Славоније, занимало како проводе Бадњи дан и Божић.
У разговору су се дотакли и спорта, а деца су председнику Вучићу рекла да воле Новака Ђоковића са чим се председник сложио истакавши да је он прославио Србију у целом свету, као што су то учинили Тесла, Миланковић, Матавуљ и многи други Срби из Хрватске и Србије.
фото: Председништво, Димитрије Гол
На питање једног дечака да ли верује у Божић Бату, председник је рекао да би волео да верује, а да не жели да се чини претераним када каже да највише воли рад.
На крају председник Вучић је деци даровао божићне пакетиће, а они њему слику на којој пише „Христос се роди“ и фудбалски дрес, за који је приметио да ће му бити мали, али да може да сачека да његов најмлађи син Вукан порасте.
Председник је деци предложио шта треба да посете у Београду и притом поменуо Храм Светог Саве и Народни музеј. Деца узраста од девет до 17 година, ђаци основних и средњих школа, вечерас ће се вратити својим кућама где ће прославити један од највећих хришћанских празника – рођење Исуса Христа. Председник Вучић, након пријема, честитао је Божићне празнике патријарху српском Иринеју, свим верницима Српске цркве, посебно народу и епископима у Црној Гори, као и епископима у земљи и широм света.

„Желим свима да најрадоснији хришћански празник проведу у здрављу и весељу са својим породицама и желим вам добру и успешну нову годину у којој очекујем још већи економски раст и наравно да сачувамо мир и будућност за нашу децу“, рекао је председник Вучић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …