srlaten

Деца у Њујорку уче српски

Школа за учење српског језика у Српском клубу у Њујорку одвија се у четири групе, за децу предшколског узраста, до 12, до 16 година старости и за одрасле. Иако је капацитет доста већи, школу тренутно похађа око 30 полазника из Њујорка и околине. Настава се одржава сваке друге суботе, по три часа.

Школа ради од 2010. године захваљујући ентузијазму Маје Петровић, Бориса Шашића, Љиљане Вучковић Марковић, Зорана Средојевића, Филипа и Жење Антић.

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић састала се представницима школе, захвалила им се на раду и преданости у подучавању матерњем језику. Она је понудила подршку Школи у уџбеницима и литератури с којом располаже Канцеларија за дијаспору. Том приликом, уручила је пригодне књиге за библиотеку ове школе.

«Битна активност Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је мапирање свих школа у дијаспори на српском језику и помоћ у наставном материјалу. Такође, Канцеларија ће радити и на модерном приступу и постављању `он-лајн` учења српског језика. Учење преко интернета биће део мултимедијалног портала чија је израда у плану», рекла је Славка Драшковић.

Љиљана Вучковић Мирковић и Зоран Средојевић позвали су наше сународнике који живе у Њујорку и околини да им се придруже, а контакт адреса је zoransredojevic@yahoo.com.

Поред школе у Српском клубу, при цркви Светог Саве у Њујорку, већ годинама ради и Недељна школа, као последица жеље да се додатно направи програм који би омогућио деци да науче ћирилицу, српски језик и културу на нешто формалнији начин, у оквиру структуре коју је поставило Министарство просвете.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …