srlaten

Дечија Европска смотра у априлу у Новом Саду

Ове године се први пут Дечија европска смотра српског фолклора дијаспоре и Срба из региона, одржава у матици – 11. и 12. априла у хали Спенс у Новом Саду, наступиће преко 30 ансамбала из расејања и региона.

ФОТО: Д. Ђокић

Председник Савеза српских удружења Немачке (ССУН) Данило Ђокић, боравио је у радној посети Београду и Новом Саду. Повод је била заједничка организација немачког и швајцарског савеза Осме Дечије европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба из региона. Овогодишња Дечија европска смотра први пут ће се одржати у Србији и то у Новом Саду, у чувеном Спенсу, у периоду од 11. до 12. априла. Према тренутном плану требало би да наступи преко 30 дечијих фолклорних ансамбала из расејања и региона. Дечији фолклорни ансамбли из Србије наступиће у ревијалном делу. Процењује се да би преко 3000 такмичара и посетилаца у та два дана посетило Нови Сад.

Договори у вези са самом реализацијом смотре су почели и то је био повод да се председник ССУН састане са председником Републике Србије, Александром Вучићем, генералним секретаром председника Републике Србије Николом Селаковићем, Његовом светошћу Патријархом Иринејом као и са представницима Града Новога Сада.

ФОТО: Д. Ђокић

Ђокић се захвалио председнику Вучићу испред немачког савеза на помоћи и подршци коју пружа српској дијаспори. Председник Вучић је похвалио идеју да деца из дијаспоре и региона наступе у матици заједно са дечијим фолклорним ансамблима из Србије и прихватио да буде покровитељ Осме Дечије европске смотре  фолклора у Новом Саду.

ФОТО: Д. Ђокић

Његова светост Патријарх српски Иринеј је дао благослов за одржавање смотре и окупљање деце. Патријарх је пожелео успешну организацију смотре и изразио задовољство што се овакве манифестације одржавају у Србији.

Check Also

Почиње упис у школе српског језика у Аустрији

Српско просветно и културно друштво Просвјета у Аустрији позива децу да се упишу у школе …