srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дечија смотра фолклора у Италији

Друга дечија смотра српског фолклора у Италији одржана је 30. септембра 2017. у организацији удружења „Никола Тесла“ из Удина, уз подршку Савеза Срба у Италији.

Присутни почасни гости манифестације били су господин Пјетро Фонтанини, председник провинције Удине, госпођа Марилена Мота, саветник општине Удине и почасни конзул Републике Србије госпођа Лорета Бађо. Присутни гости су добили на поклон књигу „Једна мала нација у Великом рату“ аутора Мирка Галаша из Удина.

У оквиру смотре учествовало је 8 српских удружења који су чланови Савеза и италијанско фолклорно удружење „Пасонс“ из Удина,  које је представило сплет традиционалних игара из свог краја. У току смотре прикупљени су добровољни прилози акције „Хуманост за болесну децу Косова и Метохије“ покренуту од Одбора за помоћ Косову и Метохији Републике Српске

Председник Савеза Срба у Италији, господин Душан Алексић, говорио је о значају оваквих манифестација које постају традиција у Италији, а наши најмлађи дају најбољи пример како се памти порекло и чувају обичаји. Председник удружења „Никола Тесла“ Дејан Љушкић је истакао значај пројеката намењених нашој деци, јер ће они бити ти који ће оставити нешто препознатљиво за све Србе који живе на овим просторима.

Пројекат који обухвата ову манифестацију суфинансиран је средствима Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

(извор: Савез Срба Италије)

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …