srlaten

Дечијa смотрa српског фолклора Швајцарске

Извор: Политика Online

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, који борави у посети Швајцарској, отворио је у Диетикону надомак Цириха 21. Дечију смотру српског фолклора Швајцарске, једну од највећих и најзначајнијих културних манифестација Срба у тој земљи.

Фото: Танјуг / Амбасада Србије у Швајцарској

У препуној дворани, пред око 2.000 посетилаца, Селаковић је синоћ пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и изразио високо уважавање за све што Савез српског фолклора Швајцарске, учесници смотре и љубитељи фолклора чине за очување српске културе, традиције и идентитета и ван граница Србије, преноси Танјуг.

Фото: Танјуг / Амбасада Србије у Швајцарској

Најавио је да ће се следећа оваква смотра, као и Европска смотра српског фолклора коју ће у јуну 2019. године швајцарски савез организовати у Београду, са више од 3.000 учесника из читаве Европе, одржати под покровитељством председника Републике Александра Вучића, што је било пропраћено бурним аплаузом, саопштила је амбасада Србије у Швајцарској.

Селаковић је позвао посетиоце да негују своју културу, језик и идентитет и да што чешће долазе у Србију, изразивши наду да ће се многи и вратити у матицу и својим знањем и искуствима допринети њеном напретку и развитку.

Генерални секретар председника Републике је саопштио да ће свим извођачима оног културно-уметничког друштва коме на смотри буде додељена прва награда, Србија поклонити седмодневни боравак на Златибору у лето 2019. године.

Председник Савеза српског фолклора Швајцарске Ненад Миленковић, указао је да је својим доласком на смотру Селаковић учинио велику част свима онима који годинама вредно раде на очувању наше културе и националног идентитета у Швајцарској, истакавши да је ово први пут од када манифестација постоји да високи званичник Србије присуствује смотри.

Фото: Танјуг / Амбасада Србије у Швајцарској

Изразио је задовољство што је дугогодишњи труд и рад Савеза српског фолклора, који окупља 24 културно-уметничка друштва из свих крајева Швајцарске, први пут препознат и подржан од матице и председника Републике Србије Александра Вучића.

Амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, која је изразила посебно задовољство што је овогодишњу манифестацију подржао и отворио генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, истакавши да то даје велики подстрек културно-уметничким друштвима и организаторима да са још већим ентузијазмом наставе свој рад.

На смотри је учествовало више од 400 деце узраста од пет до 16 година из 11 културно-уметничких друштава у Швајцарској, а победу је однео КУД „Завичај” из Винтертура.

Скуп су поздравили домаћин смотре председник КУД „Вук Караџић” Жељко Стојановић и протојереј Српске православне цркве у Цириху Бранимир Петковић.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …