srlaten

Дечији школски камп у организацији СКУД „Африка“ у Јоханесбургу

У Јоханесбургу је од 5. до 9. децембра 2019. године у образовно-рекреативном комплексу „Дон Боско“ одржан дечији камп у организацији СКУД „Африка“.

Овогодишњи камп је у оквиру одобреног пројекта суфинансиран од стране Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП, док су остали трошкови покривени из партиципација родитеља, донација и средства СКУД „Африка“. За децу чији родитељи нису били у могућности да плате партиципацију омогућено је бесплатно учешће. Ово је био други по реду дечији школски камп који је СКУД „Африка“ организовало у ЈАР, у циљу обнављања подмлатка друштва.

Камп је похађало 17 полазника (10 дечака и 7 девојчица) од 6 до 20 година. Наставу је изводио професор књижевности и режисер из Београда, Бошко Милосављевић, а у бризи о деци су му помагала и два родитеља која су била присутна током трајања кампа. Поред занимљивог програма прилагођеног ученицима из дијаспоре у оквиру кога су била предавања о српском језику и књижевности, српској историји и географији предавања су била обогаћена тонским записима из архива Радио Београда о нашим знаменитим личностима, а приказани су видео материјали и филмови о значајним личностима наше историје. У послеподневним часовима чланови омладинског ансамбла СКУД „Африка“ организовали су за полазнике кампа часове фолклора. Полазници су се бавили и спортом и играли кошарку и фудбал колико је то време допуштало.

У недељу 8. децембра 2019. године, полазници кампа су припремили мали програм за родитеље на коме су представили нека од новостечених знања.  Деца и родитељи нису крили задовољство програмом и читавом организацијом кампа и изнели су очекивање да ће његово организовање бити настављено и наредних година.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …