srlaten

Дефинисати статус српског језика у Словенији

Извештај експертске групе Савета Европе о примени Европске повеље за регионалне или мањинске језике у Словенији указује на неопходност дефинисања статуса српског језика као мањинског језика.

8519126055356abeb2c3b1465050879_640x427

Препоруке извештаја које су уследиле након четвртог круга мониторинга, а које се односе на српски језик су да се признају Немачки, Хрватски и Српски као мањински језик који се традиционално користи у Словенији и да се на њих примене одредбе Дела II Повеље, као и  интензивирање мера за подизање свести јавности о регионалним и мањинским језицима у редовном образовању и масовним медијима.

Међу одредбама Дела II Повеље о мањинским језицима на првом месту се налази признавање регионалног или мањинског језика као израз културног богатства. У том смислу се између осталог препоручује одлучна акција промоције мањинских језика у циљу њиховог очувања, али и обезбеђивање услова и средстава за учење мањинских језика и њихово проучавање на свим образовним нивоима…

Становништво српског порекла је данас најбројнија национална заједница на територији Р. Словеније, која не остварује право на језик.

Најстарији писани извор о присуству Срба у Белој Крајини је из 1530. године. Аутохтона српска насеља која потичу из 16. века налазе се на граници Словеније и Хрватске. Према попису Дравске бановине у Белој Крајини је 1931. године живело 6.745 православних Срба и Црногораца. Први попис након Другог светског рата из 1948. је показао да у Словенији тада живи 7.048 Срба и 521 Црногорац. Данас највећу групацију чине Срби досељени у време СФРЈ. Удружења и организације Срба из Словеније процењују да је укупан број српског становништва око 65 000 (процене од 50 000 до 70 000), узимајући у обзир вероисповест и језик.

У Словенији су као мањински језици признати само италијански и мађарски, уједно Мађари и Италијани имају статус националне мањине у Словенији.

Посланици Парламентарне скупштине Савета Европе усвојили су резолуцију и препоруке о ситуацији и правима националних мањина у Европи почетком априла 2014. године.

Србија очекује да сва права припадника српске националне мањине у другим земљама буду у пуној мери поштована у складу са стандардима Савета Европе, укључујући и питање права на коришћење матерњег језика и писма.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …