srlaten

Декларација о унапређењу односа Србије и Хрватске

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић потписали су у Суботици Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске, која садржи шест тачака:

Текст Декларације

о унапређењу односа и решавању отворених питања

између Републике Србије и Републике Хрватске

У циљу унапређења билатералних односа, регионалне сарадње и стабилности као и решавања отворених питања између две државе, председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић договорили су да се споразумно и активно покрену или убрзају следећи процеси:

1. Унапредити билатералну заштиту мањина – српске у Републици Хрватској и хрватске у Републици Србији– на основу Споразума између Србије и Црне Горе и Републике Хрватске о заштити права српске и црногорске мањине у Републици Хрватској и хрватске мањине у Србији и Црној Гори, потписаног 15. новембра 2004. године у Београду, као и Оквирне конвенције за заштиту националних мањина, усвојене од стране Савета Европе 10. новембра 1994. године у Стразбуру.

2. Одмах активно приступити преговорима државних комисија о одређивању граничне линије између Републике Србије и Републике Хрватске, на основу међународног права. Две државе немају никаквих територијалних захтева, а у случају да билатерални преговори у разумном времену не успеју, обе државе су спремне да свој територијални спор изнесу пред међународне правосудне институције.

3. Обе државе су спремне да убрзају примену Споразума о питањима сукцесије, потписаног 29. јуна 2001. године у Бечу.

4. Обе државе су сагласне да је потрага за несталим лицима приоритетно хуманитарно питање и да ће уложити искрене и максималне напоре у тражењу несталих лица.

5. Обе државе су свесне нових изазова пред Европом и светом, посебно међународног тероризма и светске мигрантске и избегличке кризе. Спремне су да активно и координирано делују у борби против међународног тероризма и у решавању мигрантске и избегличке кризе, билатерално, регионално и у оквиру Европске уније.

6. Обе државе су спремне да активно учествују у заједничким развојним и прекограничним пројектима Европске уније.

Ова декларација потписује се у два примерка, по један на српском и хрватском језику.

20. јун 2016. године

Председник Владе Републике Србије                                          Председница Републике Хрватске

Александар Вучић                                                                              Колинда Грабар – Китаровић

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић сусрели су се раније на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево–Ердут, након чега су посетили Даљ у Хрватској и разговарали са представницима Срба који живе у тој земљи.

Вучић и Грабар-Китаровић су посетили родну кућу Милутина Миланковића у Даљу, где су претходно открили бисту овог великог научника, састали са представницима српске националне мањине, које је предводио посланик у Сабору Милорад Пуповац. Сусрету је присуствовао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Вучић и Грабар-Китаровић су касније прешли у Србију, у Доњи Таванкут код Суботице, где су обишли галерију Прве колоније наиве у техници сламе и присуствовали уметничком програму културно-уметничког друштва ХГУ „Фестивал буњевачких писама“ и певачке групе „Краљице Бодрога“. У просторијама хрватског културно-просветног друштва „Матија Губец“ одржан је састанак са представницима хрватске националне мањине у Србији.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …