srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Делегација Града Чачка на Данима српске културе у Истри

Извор: Град Пула

У просторијама Kомуналне палате у Пули, 12. априла 2019. године, одржан је пријем делегације Града Чачка поводом 11. Дана српске културе у Истри.

Заменик градоначелника Пуле, Роберт Цвек, поздравио је госте из Чачка и истакао како Пула вредно чува темељне цивилизацијске вредности суживота и толеранције и како је по томе постала узор многим другим градовима и регионима. Пожелео им  је добродошлицу и нагласио како им жели угодан боравак и продужење сарадње, јер Пула иако је богата традицијом, штити, чува и унапређује све културе и традиције које се налазе на овом поднебљу, додао је Цвек и похвалио посебно богат програм Фестивала за све грађане Пуле.
Пријему је у име Града Пуле присуствовала и начелница Управног одељења за културу, Јасмина Нина Kамбер, која је захвалила делегацији, пре свега, на обогаћивању културних догађаја у граду, гостовањима у позоришту и биоскопу и свим програмима који су у плану наредних дана.

Милан Рашула, председник Већа српске националне мањине, захвалио се у име делегације, али и као део организације 11. Фестивала Граду Пули на указаном поверењу и гостопримству које сви посетиоци имају.
Домаћине је у име делегације из Чачка поздравио Растко Јанковић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Захвалио се на осећају добродошлице, истакао како је лепо видети град у којем све мањине живе заједно, град у којем живи култура и нагласио како је битно међусобно повезивање како би се очувала култура мањина у неком месту.
Миодраг Јакшић, председник Матице исељеника и Срба у региону, рекао је како је једанести пут у Пули, јер је део приче Фестивала од самог почетка. Истакао је да им је, управо при стварању ове манифестације заједно с Миланом Рашулом, мисао водиља била очување српске културе у Истри и преношење обичаја и традиције на будуће генерације и обогаћивање културе града. Захвалио се Граду Пули на увек лепом и пријатељском дочеку.

Kултурна манифестација Дани српске културе представља пројекат културне размене и сарадње између српске и хрватске културне средине, с обзиром на традиционалне везе тих двеју култура, њихову значајну комплементарност и узајамне односе.
Фестивал траје од 11.до 19. априла у Пули, Ровињу, Фажани, Лабину и Поречу.
Уз прегршт филмских пројекција, концерата, представљања књига и осталог културног садржаја можемо само закључити како ће публика са задовољством одвојити своје време и препознати овогодишњи изузетно богати програм Фестивала.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …