srlaten

Делегација Мешовитог одбора за мањине у Хрватској

Делегација српске стране Српско – хрватског међувладиног мешовитог одбора за мањине у циљу припреме седнице мешовитог одбора боравила је у Вуковару, Пакрацу и Загребу.

фото: ЗВО

Делегација српске стране српско – хрватског Међувладиног мешовитог одбора за мањине у саставу: Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и копредседавајући ММО, Гордана Говедарица, косекретар ММО из Канцеларије за људска и мањинска права, Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова посетила је Заједничко веће општина (ЗВО).

Састанку делегације са представницима Срба присуствовали су Милан Шапић, генерални конзул Републике Србије у Вуковару, Драгана Јецков, саборска заступница, Срђан Јеремић, председник ЗВО, председници одбора ЗВО за образовање, културу и спорт, правна питања, медије и привреду, заменици жупана Вуковарско-сремске жупаније и Осијечко-барањске жупаније, заменици градоначелника Вуковара и Белог Манастира и начелници и заменици начелника општина са већинским српским становништвом. На састанку су размотрена питања која се односе на положај Срба на овом подручју, као и предлози препорука које треба да буду размотрене на следећем састанку  ММО.

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић и председници одбора за културу, образовање, медије и привреду, начелници, заменици начелника и градоначелника из редова српске заједнице упознали су представнике Владе Републике Србије са проблемима са којима се суочавају Срби на истоку Хрватске, а који се годинама не решавају. На састанку у ЗВО се највише говорило о стању у образовању, култури и медијима као и о застојима у спровођењу Уставног закона о правима националних мањина у Хрватској.

На посебном састанку са представницима медија на српском језику размотрена су питања која се тичу рада и финансирања ,,Радио Дунава“, ,,Радио Борова“ и ,,Радио Банске Косе“, часописа „Извор“ и Продукције ЗВО.

Николина Милатовић Поповић, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољниих послова, уручила је Милици Стојановић, председници Одбора за образовање ЗВО, пакете са 260 књига – лектире од првог до четвртог разреда које су намењене школским библиотекама.

Делегација се након Вуковара упутила у Пакрац, где се састала са владиком пакрачко славонским господином Јованом, а затим  у Загреб, где је одржано низ састанака са представницима српске заједнице из читаве Хрватске, међу којима су били Борис Милошевић, саборски заступник, Саша Милошевић, председник СНВ, представници СКД „Просвјета“, „Привредник“, представници српске заједнице у локалној самоуправи.  Делегација је посетила и Српску православну oпшту гимназију „Катарина Кантакузина Бранковић“ и Саборни храм Преображења Господњег у Загребу.

У оквиру посете Загребу копредседавајући српске стране Бошњак одржао је састанак са копредседавајућим хрватске стране Звонком Миласом, државним секретаром Централне канцеларије за Хрвате изван Хрватске. Састанку је присуствовала и амбасадор Републике Србије у Хрватској Мира Николић. Двојица копредседавајућих су потврдили спремност за унапређење рада међувладиног одбора са циљем побољшања остварења мањинских права.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …